Gyurcsány Ferenc pártja születésnapját ünnepelte október 23-án, és egyúttal értékelte a jelen politikai helyzetet is. 

Gyurcsány Ferenc pártelnök (Fotó: MTI, archív)

„Köszöntöm a Demokratikus Koalíciót az 56-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulóján” – kezdte beszédét Gyurcsány Ferenc, aki pártja beharangozó képe ellenére nem visel kokárdát.

A tisztesség úgy kívánja, hogy először ne magunkról, hanem a forradalomról beszéljek – adta meg szerényen az alaphangot a pártja születésnapját ünneplő pártelnök.

Gyurcsány Ferenc rögzítette, úgy véli, ’56 keserédes ünnep a meggyalázott harmadik köztársaságnak.

„Mi nem véletlenül választottuk október 23-át akkor, 2011-ben, az ország legfiatalabb új pártjának születésnapjaként” – fogalmazott a pártelnök. Szavai szerint történelmi, erkölcsi, politikai értelemben vállalják ’56 örökségét, ezért döntöttek e dátum mellett megalakulásukkor.

Gyurcsány leszögezte, a forradalom nem lehet tökéletes, azt annak tökéletlenségével kell elfogadni.

Hadd szóljak az ünnepeltről, a Demokratikus Koalícióról is!

 – kiáltott fel Gyurcsány Ferenc, hogy kezdetét vegye aktuálpolitikai értékelése. A rendszerváltástól indított, ami szerinte szabadságot, jólétet, biztonságot ígért, és közben túl sokak számára csalódást, önemésztő vitákat és bizonytalanságot is hozott. Egyik oldalon ott a történelmi siker, a másik oldalon pedig ott van az elszegényedés, elbizonytalanodás, elembertelenedés, helyenként a mély keserűség világa – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Pártja alapításakor arra vállalkozott, hogy ezt az ellentétet kibékítsék, többen legyenek a vidám oldalon, a lehetőség oldalán.

Gyurcsány úgy látja, a rendszerváltás pártjai vagy eltűntek, vagy nagy nehézségekkel néznek szembe. Beszélt a szocialistákról is, akiknek azt kívánta, hogy történelmileg helyes választ adjanak a feszítő kihívásokra. A Fideszről is beszélt, úgy látja, a régi és a jelenlegi Fidesznek a párt nevén kívül semmi köze egymáshoz. Gyurcsány Ferenc kijelentette, a mostani DK jobban hasonlít a régi Fideszre, mint a jelenlegi Fidesz. Hosszasan beszélt a Fideszről, azt mondta, régebben irigykedett rájuk, mára a párt megvetése tárgyává vált. De a megvetés önmagában kevés, küzdeni kell a Fidesz ellen Gyurcsány szerint. 

Gyurcsány úgy véli, pártja a közélet legkiszámíthatóbb, legegységesebb pártja, ami a mai napig növekszik. Úgy látja, ez fontos szempont, hiszen aki kormányozni szeretne, annak kiszámíthatónak kell lennie.

Orbán Viktor nem 1956 és nem 1990 örököse, hanem mindezek elárulója Gyurcsány szerint, akivel ezért ők szemben állnak. Le kell őket győzni inkább holnap, mint holnapután, sokkal inkább 2018-ban, mint 2022-ben – jelentette ki a pártelnök. „Ha Oroszországról van szó, akkor tudja, hogy hol a helye!” Európában nem tudja, hol a helye – utalt Orbán Viktorra a DK elnöke.

Gyurcsány beszélt Kádár világáról és a krumplilevesről, összevetve azt a jelen rendszerrel.

Hosszasan szónokolt a baloldali-jobboldali kettéosztottságról, a múlt fájdalmairól, amik elválasztják a nemzet tagjait egymástól. Ennek kapcsán elmondta, mosónő anyja számára ’45 felszabadulás volt.

Választásra készülvén megjegyezte: „Bár szeretnénk sok mindent kidobni a történelem ablakán, van aki az elmúlt 7 évet, van, aki a megelőző 8-at, van, aki a 27-et (…), a múltat végképp el akarták egyesek törölni”, „nem lehet mindig újra kezdeni”. Az Orbán kormány 8 éve „vastag guanóként ragad ránk” – fogalmazott a pártelnök.

Apró korrekciók sorozatát képzeli el forradalmak és rendszerváltás helyett annak kapcsán, amit a DK az országnak ajánl. Kiemelte, nem ígérhetnek olyat, ami nem valósítható meg, vagy ami nagy károkat okozna az országnak – üzente a pártoknak a DK elnöke. 

Ha egyszer kormányozni fogunk, remélem, sokkal korábban, mint ellenfeleink remélik, a méltányosságot, a hétköznapi élet biztonságát fogjuk visszahozni, megteremteni

– ígérte a pártelnök.

Gyurcsány Ferenc kétségbe vonta az erkölcstan tantárgy létjogosultságát is, a jézusi tanításoknak szerinte a parókián van helye. Gyurcsány emlegette még Istent és Trianont is, még beteg gyerekeket is szóba hozott pátoszos beszéde során.

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció hivatalos ünnepi és születésnapi rendezvényén beszélt a budapesti Hotel Hungária City Centerben.

demokrata.hu

EREDMÉNYHIRDETÉS!Azok tippeltek jól, akik Bokros Lajosra, a MOMA elnökére és Székely Sándorra, a Szolidaritás…

Gepostet von Demokratikus Koalíció am Samstag, 21. Oktober 2017

Teljes a képzavar

A DK Facebook-oldalán játékot hirdettek híveik számára szombat reggel. A közzétett képen Gyurcsány Ferenc látható, zakóján kokárdával, és a felirat: „A DK hétfőn ünnepli 6. születésnapját.” Két meglepetés előadót is meghívtak Gyurcsány mellé, a játék lényege az volt, hogy a Gyurcsány-rajongók kitalálják, kik lesznek a meghívottak. Este a párt bejelentette, a két plusz felszólaló Bokros Lajos, a Modern Magyarországért és Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke lesz. 

Szerdán Komlón örvendeztette meg közönségét sajátos szóképével a DK elnöke, amikor a Soros-tervről mint ágy alá betologatott, nem létező sárkányról beszélt: „Orbán Viktor egy nem létező sárkányt akar betologatni az ágyunk alá, és azt akarja, hogy keresgessük, de ne tegyük, nincs sárkány”.

demokrata.hu