Hirdetés

Gyurcsány szerint tévesen állítják szembe a köztársaság és a nemzet fogalmát. Értekezése során megerősítette, hogy az Európai Egyesült Államokkal szimpatizálna. Ezt követően Trianon kérdését pendítette meg, ami kapcsán azt mondta, természetesnek gondolja, hogy a nemzet meggyászolja saját tragédiáját, a csonkítást, és azt is, hogy erre emlékezünk a századik évfordulón, ugyanakkor meg kell tanulni élni az új keretek között, a múlt helyett inkább a jövőre tekinteni.

Amikor a sajtó munkatársai kérdéseket intéztek hozzá, Gyurcsányból ismét előbújt a rendszeresen bérmálkozó hívő, és ennek megfelelően kenetteljes hangnemre váltott:

„Keresztény barátaimnak azt javasolnám megfontolásra, hogy hogy ha úgy gondolják, hogy Péter testvérük eltévedt, akkor döglött patkányok helyett inkább imádkozzanak Péter testvérért, és ezzel segítsék őt visszatérni a nyájhoz, ha ők úgy gondolják, hogy eltévedt.”

Ezenfelül az értő, türelmes szóval való küzdelmet ajánlotta figyelembe. Niedermüller Péter felháborító szavait Gyurcsány a következőképpen magyarázta:

„Niedermüller Péter egy kitűnő demokrata, akinek egész élete, munkássága egyetemi tanárként, politikusként, polgármesterként éppen arról szól, hogy értsük meg, nem lehet senki sem saját kultúrájában, hitében, származásában önző, mert akkor végünk van. Erre kívánta felhívni a figyelmünket. Mi, akik őt ismerjük, értettük szavait, értjük most is. Azt gondolom, hogy az, amit gondol, az nagyon rendben van”

Egy újabb Niedermülleres kérdésre meglepő metaforával rukkolt elő a Demokratikus Koalíció elnöke:

„Nem akarok nagyon profán lenni, de ha önnek egy férfiú szerelmi vallomást tesz – és remélem, többször volt már ebben része – és azt mondja önnek, hogy lehoznám a csillagot is az égről, akkor ön nem gondolja, hogy egy önmagát űrhajósnak hazudó férfival áll szemben, hanem tudja, hogy szerelmet vallott. Én értem Niedermüller Péter szavait.”

Beszédem a Magyar Köztársaság napja alkalmából

A köztársaság a megértés közössége. Olyan közösségé, amely elfogadja, hogy minden polgára egyedi, és különbözősége értek és gyengeség forrKövesd élőben, oszd meg a bejelentkezésem!🇭🇺🇪🇺

Gepostet von Gyurcsány Ferenc am Freitag, 31. Januar 2020