Fotó: MTI/Kovács Tamás
Hirdetés

A kormánypártok politikája elleni lázadásnak nevezte az önkormányzati választás eredményét a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: nem akar vitázni arról, ki nyerte meg a választásokat, de abban biztos, hogy ha politikai értelemben legfontosabb, nagyobb települések összességében inkább az ellenzékre szavaztak, akkor ez világos üzenet.

A 10 ezer lakos feletti településeken több ellenzéki képviselőt választottak, mint kormánypártit – mutatott rá. Úgy vélte: amikor egyik-másik „kitűnő” kormánypárti polgármestert „le- és kiszavazták” a választók, akkor az nem a polgármester ellen szólt, hanem a kormánypártok politikája ellen.

„Nem egyszerűen önkormányzati választás volt, hanem az önök politikájával szembeni lázadás volt” – mondta.

Orbán Viktor 30 évvel ezelőtti beszédét felidézve Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: „Hova lett az a fickó? Mi történt vele? Miért nem érzi, hogy ha szabad Magyarországról beszél, akkor szabadnak kellene lenni a sajtónak és a választásnak is”. Orbán Viktort azzal vádolta: „tudtával és megrendelésével az adófizetők pénzéből, hazug félrevezető propaganda zajlik Magyarországon”. Hangsúlyozta: nem lehet büszke egyetlen szavazatra sem az a kormánypárt, amely tudatában van annak, hogy sajtó „végleges manipulálása” is ott van eredmény mögött. Az „ellenzéki kollégáknak” azt javasolta: annak érdekében, hogy két év múlva tavasszal „boldog húsvétot” kívánhassanak egymásnak, a politikán túl létre kell jöjjenek a „normális emberi szövetségek is”, „hogy ezzel az agresszióval, miután győztünk szembe tudjuk szállni”.

A politikus számon kérte a kormányfőn Törökország szíriai agressziójának támogatását, azt hangsúlyozva: nem lát olyan nemzeti érdeket, ami alapján a magyarok elmehetnének szó nélkül emellett.