Az SZDSZ országos tanácsának elnöke szerencsétlen húzásnak minősítette, hogy Gyurcsány Ferenc nem egyeztetett az SZDSZ vezetésével Horváth Ágnes menesztéséről. Gulyás József a közszolgálati rádióban vasárnap azt mondta: egyelőre nem gondolkodnak a koalíció felmondásán, de adódhat olyan helyzet. Várhatóan ez is szóba kerül a szabad demokraták rendkívüli frakció és ügyvivői testületi hétfői ülésén. A köztévé híradója úgy értesült, hogy a liberálisok szűk körű vezetői vasárnap késő estig egyeztettek a Képviselői Irodaházban, Horn Gábor irodájában.

Elfogadhatatlannak tartja az SZDSZ Gyurcsány Ferenc döntését, amellyel egyoldalúan, koalíciós egyeztetés nélkül meneszti a kormányprogramot végrehajtó Horváth Ágnes egészségügyi minisztert – ezzel a rövid közleménnyel reagált a liberális párt a miniszterelnök reggeli döntésére.

Horváth Ágnes egy éve, 2007. április 4-én, Molnár Lajostól vette át az egészségügyi tárcát. Ide a tárca államtitkári székéből került, előtte Misszió Egészségügyi Központ Kht. ügyvezető igazgatója volt, de dolgozott az OEP-nél is. A Gyurcsány Ferenc vezette kormány egyik legnépszerűtlenebb politikusaként nevéhez fűződik az egészségügyi reform végrehajtásának megkezdése, a kudarcba fulladt vizitdíjjal és kórházi napidíjjal együtt. Politikáját eleinte csak az ellenzék és a szakmai érdekképviseletek, majd később már a szocialisták is kritizálták.

(hírTV, FH)