Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt, illusztráció

Ellenzéki pártok és civil szervezetek közös tüntetés keretében emlékeznek az 1956-os forradalomra, és tiltakoznak a kormányzati politika ellen vasárnap délután Budapesten, a Blaha Lujza térnél – közölte a demonstráció főszervezője, Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta, azoknak a civil szervezeteknek és ellenzéki pártoknak, amelyek kampányt folytattak az október 2-i kvótareferendum előtt, közös gesztust kell tenniük: együtt is ki tudnak állni egy színpadra, és el tudják mondani, hogy „ebből elég volt”. „Október 23-át illően meg kell emlékeznünk az 1956-os forradalom hőseiről, és azt is meg kell mutatnunk, hogy tudunk egymással együttműködni” – tette hozzá Székely Sándor.

Közölte, a Mossuk le a gyalázatot! címmel meghirdetett demonstráción a civilek részéről felszólal Bíró András alternatív Nobel-díjjal elismert civil aktivista, újságíró, Tóth Krisztina költő és Vajda Zoltán, az Új Magyar Köztársaság Egyesület elnöke. Székely Sándor jelezte, a Szolidaritás vezetőjeként ő is beszédet mond majd.

Hozzátette, hogy a pártok részéről felszólal majd Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) elnöke, Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Gyurcsány Ferenc, a DK vezetője, valamint a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Karácsony Gergely.

Varju László, a DK alelnöke a sajtótájékoztatón örömét fejezte ki, hogy október 23-án közösen emlékezhetnek civilek és pártok. Ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy mindez annak következményeként történik elsősorban, hogy „Orbán Viktor hatalmi arroganciája oda vezetett: mára nemcsak a sajtószabadságot, hanem a magyar emberek szabadságát is veszélyezteti”.

MTI