Célzott munkahelyteremtő beruházások, adókedvezmények, a munkaerő mobilitását ösztönző támogatások működnek a több évtizede fennálló országon belüli különbségek csökkentésére – kommentálta a Fidesz azt, hogy a DK béremeléseket, valamint a kis- és közepes vállalkozásokat célzó adócsökkentéseket javasol az országon belüli jövedelemkülönbségek mérsékléséért.

A nagyobbik kormánypárt hétfőn közleményben válaszolt az ellenzéki párt alelnöke, Varju László szavaira. Azt írták: Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt a munkanélküliség megduplázódott, Borsodban, Nógrádban, Szabolcsban még a 20 százalékot is elérte.

Gyurcsány Ferenc és a szocialisták kormányzása alatt sokaknak nem is érte meg dolgozni, mert a baloldal tömegeknek adott inkább segélyt, mint munkát – fogalmazott a Fidesz, majd úgy folytatta: a fizetések nagy részét elvitte a magas adó, a közszférában hosszú évekre befagyasztották a fizetéseket, elvettek egyhavi bért. A minimálbért nyolc év alatt nem emelték annyival, mint a Fidesz négy év alatt.

A polgári kormányzás óta a munkanélküliség 12 százalékról 4,3 százalékra csökkent, és az ország leghátrányosabb részein is egyre többen élnek segély helyett munkából – mutattak rá.

A rendszerváltás óta legnagyobb mértékben emelkedik a minimálbér és a szakmunkás bérminimum. Nő az ápolók, az orvosok, a tanárok, a katonák, a rendőrök, a szociális, a kulturális, a felsőoktatási, a kormányhivatali dolgozók és az állami vállalatoknál dolgozók bére – olvasható a közleményben.

MTI