Hirdetés

Gyurcsány Ferenc tizennégy pontban szedte össze magvas gondolatait, hétfő reggel közösségi oldalán közzétette politikai füves könyvét.

Az első pont erről szól: A politikai okosság elsősorban nem olvasottság, nem diploma, nem jó szónoklat. A politikai okosság annak időbeni felismerése, hogy merre tart a világ, és van-e egyáltalán olyan pont, ahol hazád érdekei szerint beavatkozhatsz. Ha igen, akkor avatkozz be, küzdj, ha nem, akkor tűrj és dolgozz, míg eljön a cselekvés pillanata.

A harmadik pontban ezt írja: Sokan nem értik, hogy a parlamentáris politika legfontosabb szereplője nem a politikus, hanem a párt. A politikus, aki csak önmagát látja és pártját csak eszköznek tekinti, ezen túl pedig nem hazájára figyel, az nem politikus, legfeljebb primadonna. Vannak ilyenek. Több pártban is. Páran meg hajlamosak azt hinni, ha politikusként léteznek, akkor pártjuk is létezik. Ez banális tévedés.

A legérdekesebb azonban a negyedik pont, a moslékkoalíció jelentéktelen szereplőinek küldött virtuális selyemzsinór: Minden párt identitásközösség, de nem minden identitásközösség politikai párt. Az identitásközösség önmagáról érez, tud valamit, a párt cselekszik. És nem önmagáért. Ma Magyarországon több a politikai identitásközösség, mint a valódi párt. Egy pártnak mindenki mástól megkülönböztethető mondanivalója kell legyen. Ha ilyen nincs, akkor szűnjön meg, olvadjon be egy másik pártba, vagy alakuljon át közéleti civil társasággá!

Korábban írtuk