Az európai létezés és demokrácia rendjének megvédésről írt Gyurcsány Ferenc DK-elnök a berlini és ankarai merényletekre reagáló közleményében.

Fotó: mti, archív, illusztráció
Fotó: MTI, archív, illusztráció

„Akkor sem fogunk félni. Akkor sem fogunk mindenkiben ellenséget és terroristát látni. Nem gyűlölni fogunk, hanem szabad és erős polgárokként megvédjük az európai létezés és demokrácia rendjét” – olvasható az MTI-hez is eljuttatott közleményben.
    
Ugyan a szíriai Aleppóban az oroszok minden jel szerint emberiség elleni bűnöket követnek el, ennek megoldása nem a nagykövet meggyilkolása, barbárságra nem barbárság a válasz – írta.
    
„Fájdalmunk és szolidaritásunk a Berlinben brutálisan megölt és megsebesített emberek családtagjaié, barátaié, Németországé. Támogatásunk pedig azé a német kormányé, amely iszonyatos erőfeszítéseket tesz, hogy megvédje Németországot és Európát, de közben megmutassa az emberiesség reményt ébresztő arcát is” – áll a közleményben.
    
Hétfő este Berlin nyugati részének központjában, az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron egy teherautó belegázolt a tömegbe, tizenketten meghaltak, több tucatnyian megsérültek, többen súlyosan. A gépkocsi vezetője megpróbált elmenekülni a helyszínről, de elfogták, és jelenleg is tart a kihallgatása.
    
Szintén hétfőn merénylet áldozata lett Ankarában Andrej Karlov, Oroszország törökországi nagykövete. Az orosz diplomatára egy 22 éves, szolgálaton kívüli rendőr lőtt rá egy fotókiállításon. A merénylet elkövetőjét agyonlőtték.

(MTI)