Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció legújabb videójában ismét a határon túli magyarok szavazati joga a téma. Már a videó elején durva felütést kapunk. Háborús hangulatú zene kíséretében Orbán Viktor rajzolt képmása szó szerint átsétál Magyarországon. Ezután a Gyurcsány-párt tanúbizonyságot tesz arról, mennyire fáj nekik, hogy a 199 mandátumból 1-et a határon túli magyar állampolgárok döntöttek el, akik a videó szerint „soha nem éltek itt és nem viselik a döntésük következményeit”.

Képernyőfotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala

A videó több ok miatt is csúsztat. Egyrészt a fenti állítás úgy hangzik, mintha a határon túl élő magyar állampolgárok életét közvetlenül nem befolyásolná az anyaországban megválasztott kormány összetétele. Pedig nagyon is befolyásolja. Gondoljunk csak a kárpátaljaiaknak nyújtott humanitárius segítségre, az elcsatolt területeken felépülő magyar óvodákra, felújított magyar iskolákra és templomokra, és ne felejtsük el a babakötvényt sem, amely immár minden magyar állampolgárnak elérhető. És még sorolhatnánk…

Másrészt a videó úgy állítja be a szavazást, mintha kizárólag Erdélyből szavazhatnának határon túliak, holott bármelyik külföldön élő magyar állampolgár leadhatja levélben a szavazatát, amennyiben nincs magyarországi lakcíme. Nem számít, hogy az elcsatolt területeken vagy a világ egyéb részein lakik életvitel-szerűen. (Mint ismeretes, a levélszavazat leadásának feltétele az állampolgárság és a regisztráció.)

A videóra és a Demokratikus Koalíció egyéb megnyilvánulásaira is jellemző, hogy tudatosan összemossák a külföldön dolgozó (de magyarországi lakcímmel rendelkező) és a külföldön élő magyarokat. Utóbbiak kizárólag listára szavazhatnak, de még ezt a jelképes lehetőséget is elvennék tőlük Gyurcsányék. A „23 millió román” még mindig kísérti a DK-t és szavazóikat.

Érdemes még megjegyezni, hogy a határon túliak szavazati jogát bevezető Fidesz-KDNP és az ezt kezdettől támogató Jobbik mellett ezt ma már sem az MSZP-Párbeszéd, sem az LMP, sőt, még az olimpiagyilkos Momentum sem venné el. Gyurcsányék tehát egy kialakulóban lévő nemzeti minimummal mennek szembe. Ahogy a videó leírásában is olvashatjuk, a DK az egyetlen olyan ellenzéki párt, amely megszüntetné a kettős állampolgárok szavazati jogát. Április 8-án minden választó eldöntheti, hogy megengedi ezt nekik vagy sem.

demokrata.hu

Így adtak kétharmadot a határon túliak a Fidesznek 2014-ben

Már kétszer annyi határon túli kettős állampolgár regisztrált a magyar választásra, mint 4 éve. Ne hagyd, hogy ők döntsenek helyetted! Szavazz az egyetlen pártra, amely már az első napon megszüntetné a kettős állampolgárok szavazati jogát! Április 8-án szavazz a Demokratikus Koalícióra!

Gepostet von Gyurcsány Ferenc am Montag, 19. März 2018