Úgy tűnik mindenképpen a Fidesz lesz a következő választások nyertese, mivel legalább 50-60 egyéni körzetet kéne elveszíteni, hogy győzelem kicsússzon a kezei közül – mondta el Tölgyessy. A politológus szerint a kétharmados győzelem kérdése még nem dőlt el, de véleménye szerint nagyon nehéz lesz ezt megszereznie, mivel a bizonytalanok közül már nem biztos, hogy nagyon sok szavazót el tud hozni a legnagyobb ellenzéki párt. Tölgyessy úgy látja az MDF és az LMP csak a baloldaltól vehet el szavazatokat, ami nagyon megnehezíti a szocialisták dolgát. A jobboldalon a Fidesz mindent megtesz a szétszavazás ellen, amit jól mutatnak a párt üzenetei – tette hozzá. A szakértő a hírTV műsorában kijelentette az MSZP-nek nincs esélye az egyharmad megszerzésére és tovább folyik a versenyfutásuk a Jobbikkal a második helyért. Véleménye szerint a nyugati demokráciákban nincs példa olyan összeomlásra, ami a szocialistáknál történt az elmúlt négy évben, hogy 43 százalékról 20 százalék körülire essen le. A Fidesznek nagyon nagy a felelőssége és emellett nagyon nehéz feladat előtt áll – véli Tölgyessy. A politológus szerint a legnagyobb ellenzéki párt készíti elő a közvéleményt a jövőbeli problémákra.

Megszorítás van, ám ez sokan nem akarják hallani. Az egész rendszert tagadják – folytatta. Tölgyessy úgy fogalmazott, a Jobbik ott a legerősebb, ahol a magyar kapitalizmus a legrosszabb arcát mutatja. A Jobbik a fiatalok pártja, mert ez a generáció nem hisz a mostani kapitalizmusban – hangsúlyozta. A politológus felhívta arra a figyelmet, hogy a Jobbik turbulens párt lehet, összeveszhetnek a vezetői is. Úgy véli, a harag és az agresszió válaszai érdeklik őket, ami rossz válasz. Hozzátette: amíg a bajok meglesznek, fennmaradhat a párt is. Tölgyessy azt mondta, a bajok oka éppen az, hogy a két nagy párt háborúzott egymással, hol az egyik, hol a másik nyert egy hajszállal. Úgy véli, egy egészségesebb pártrendszer jöhet létre azáltal, hogy a Jobbik kiütötte a nyeregből az MSZP-t. A Jobbik célja a főhatalom megszerzése. Ha ebből engedne, akkor visszacsúsznának. „Megváltást ígérnek, amit félig nem lehet” – fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc pénteki beszédéről kifejtette, a volt miniszterelnök csak meg akarta mutatni, hogy ő az egyetlen legény a gáton, aki érzelmeket tud még kiváltani. Az MSZP törzsközönségét akarta megnyerni, hogy megjelenhessen a „hős”, akinek célja, küldetése van. Gyurcsány meg akarja menteni a szocialista pártot. „A baloldali szíveket megdobogtatta, hiszen folyamatosan szólt a taps” – mondta Tölgyessy. Úgy véli, Gyurcsány nem arra játszik, hogy megnyerje a választást, csupán be akarta mutatni, hogy itt van, párttámogatás nélkül is, és hogy jobb mint Mesterházy. A politológus szerint Gyurcsány vissza akar térni 2-3 év múlva, ám a szocialista párt más irányba halad.

Gyurcsány a szektája tagjait szólította meg: egyre biztosabb abban, hogy neki van igaza. Harcolni akar. „Jó lenne, ha új baloldal lenne, de nem gyurcsányi” – fogalmazott a Péntek8 műsorában a politológus, aki hozzátette: ki kell törni az állóháborúból.

(MNO, hirtv.hu)