A kormány által létrehozott pénzalapba cégek és magánszemélyek fizethetnek be tetszőleges összegeket. Az így összegyűlt pénz célja az, hogy a válság által leginkább sújtott emberek kaphassanak egyszeri, vissza nem térítendő segélyt. Az arra jogosult rászorulók minimum 20, de legfeljebb 50, egyes kiemelt esetekben pedig maximum 100 ezer forintot kapnak az alapból.

A szociális tárca honlapjára tegnap került fel az adakozó kormánypárti politikusok listája; közülük tizenöten félmilliónál nagyobb összeget adtak a krízisalapnak. Bajnai Gordon miniszterelnök fizetett a legtöbbet, több mint 3,5 millió forintot. Őt követi sorrendben Molnár Csaba kancelláriaminiszter 626 ezer forinttal, Kiss Péter társadalompolitikai miniszter 608 ezer forinttal, Hiller István oktatási tárcavezető 607 ezer forinttal, valamint ugyanennyivel Ficsor Ádám leköszönő titokminiszter. A tárcavezetők egységesen egyhavi fizetésüket ajánlották fel, ami 600 ezer forint körüli összeget tesz ki. Lendvai Ildikó MSZP-elnök 200 ezer forintot adott.

Támogatást azok igényelhetnek, akik nem részesülnek nyugellátásban, és akik az idén az önkormányzattól nem kaptak 15 ezer forintot meghaladó átmeneti segélyt, valamint családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a minimálbér nettó összegét – amely ma 57 815 forint –, illetve a válság miatt krízishelyzetbe kerültek. A témáról bővebben a keddi Magyar Nemzet cikkében olvashat.

(hirtv.hu)