Hirdetés

Gyurcsány Ferenc egy fővárosi rendezvényközpontban kijelentette: mostantól mindent onnan kell megnézniük, hogy segíti vagy gátolja az ellenzéki koalíció sikerét. Azt mondta, kompromisszumok sorozatán keresztül kell megtalálniuk a közös hangot és a közös cselekvést.

Az ellenzéki előválasztásra utalva közölte: vannak pártok, amelyek erősek vidéken, vannak, amelyek erősek a nagyvárosokban, van olyan, amelyik erős a fővárosban, de csak egyetlen párt van, amelyik erős országosan, ez pedig a DK.

A tíz évvel ezelőtti kezdeteket felidézve úgy folytatta: akkor egy éven keresztül bizonygatták, hogy nekik van igazuk, épül az „orbáni önkény világa”, amivel szemben csak akkor lehetnek sikeresek, ha a sokszínű demokratikus ellenzék elkezd együttműködni. Kevés nagyobb ajándék van, nemcsak a DK-nak, de a demokratikus Magyarországnak, a köztársaságpártiaknak, az európaiaknak, hogy együtt van az ellenzék – értékelt. Hozzátette: kiderült, hogy a DK lett „ennek az oldalnak” a legnagyobb pártja, de ezzel nem több jog jár, hanem több felelősség.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy amikor kevesen voltak a DK-ban, könnyebb volt egy hangon szólni, most, amikor „egymillió ember van nagyjából körülöttünk”, természetes módon színesebb ez a hang, bár „ahogy hallom, van, akinek őszintén szólva bántja a fülét”. Közölte, sokszor biztatja arra a sajátjait, hogy ne szisszenjenek fel, ha egy ekkora pártban valakik úgy szólalnak meg, ami neki magának sem a legkedvesebb. Aki nem érti meg, hogy egy nagy közösséget csak ilyenfajta toleranciával lehet egyben tartani, az nem fogja tudni vezetni a még szélesebb közösséget, a hazát – mondta.

Korábban írtuk

Vannak, akik úgy érzik, hogy a DK tíz éve egy ostromlott várban van, és azt kérdezik, hogy ki van velük, ha mindenki ellenük – folytatta, majd úgy válaszolt: az a „43 százalék”, amelyik pár nappal korábban rájuk szavazott.

Ha az ellenzéki összefogás győz, legalább hat frakció lesz a következő parlament kormánypárti oldalán, ahol a kormányfőnek, Márki-Zay Péternek vagy lesz saját frakciója, vagy nem – mondta, megjegyezve: szerinte ezen képviselőcsoportok mindegyike a kormányfőt „szolgáló frakció lesz”.

Gyurcsány Ferenc szerint nem a zsarolás, hanem az együttműködés koalícióját építik: nem azért mennek a parlamentbe, hogy akadályozzák a jövendő kormány munkáját, hanem azért, hogy a kormány mögött a támogató parlamenti többség részei legyenek. Egységes, erős ellenzékből egységes és erős kormány fog létrejönni, és egy egységes és erős parlamenti többség fogja azt a kormányt támogatni, aminek az élén Márki-Zay Péter fog állni – hangoztatta.