Három olyan konfliktusforrás létezik 1956 megítélésében, amely ellentmondást hordoz magában – mondta Gyurcsány Ferenc az Ötvenhat, mint a baloldal öröksége című konferencián. A miniszterelnök kiemelte: szemben áll egymással Nagy Imre 1956-os tevékenysége és sorsa, illetve a Kádár-rendszer harminchárom éve.

A szocialista pártelnök-kormányfő szerint három olyan konfliktusforrás létezik 1956 megítélésében, amely ellentmondást hordoz magában.

Gyurcsány Ferenc szombaton az Ötvenhat, mint a baloldal öröksége címu konferencián az egyik ilyennek a személyes élmények, az egyéni látásmód, illetve a történelmi perspektíva konfliktusát nevezte.

„Wittner Mária és Havas Szófia egyéni látásmódja, az az élményanyag, amivel rendelkeznek, természetes módon konfliktusban vannak egymással” – vélekedett a kormányfő.

Wittner Mária 1956-os halálraítélt, jelenleg a Fidesz országgyűlési képviselője. Havas Szófia, Horn Gyula volt miniszterelnök testvérének lánya, és az MSZP parlamenti képviselőjének édesapját máig tisztázatlan körülmények között megölték – egyes források szerint a forradalmárok tették, mások szerint viszont a szovjet hadsereg teherautója gázolta el.

Havas Szófia a HVG hetilap 2007. október 6-ai számában megjelent interjúban úgy fogalmazott: „1956 esetében nem szoktam forradalomról beszélni, mert a börtönből kiszabadult nyilaskereszteseket nem tudnám semmilyen forradalmároknak nevezni. Ahogyan a géppisztolyokkal köröző fiatalokat sem, akik ugyanúgy járták a házakat, mint 1944-ben zsidókra vadászva.”

Gyurcsány Ferenc az ’56-os eseményeket és ünneplését a Kádár-rendszerrel állította párhuzamba. A kormányfő szerint üresek lesznek 1956 ünnepei, mert konfliktusba kerülnek a Kádár-rendszerről megmaradt pozitív életélmények, valamint a progresszióhoz való kötődés, a tudatosan megélt viszony az 1956-os eseményekhez.

„Nem tudják, hogy kit kell ünnepelni. Tudom, hogy ünnepelnem kell ’56-ot, de mit kezdjek azzal az érzéssel, hogy az 56-t elitasító, azt ellenforradalomnak nevező Kádár-rendszerről pozitív életélményeim vannak” – vélekedett a kormányfő.

A miniszterelnök úgy vélte a második konfliktusforrás a valós, vagyis a megtörtént, továbbá a lehetséges, az „ami történhetett volna” szembenállása, míg a harmadik a hősök, szimbólumok kérdésköre.

„A harmadik Magyar Köztársaság az ötvenhatos barikádoknak csak az egyik oldalán épült fel. Nagy Imre hagyománya és Kádár hagyománya a nemzeti progresszió keretén belül nem egyeztethető össze” – emelte ki.

Gyurcsány Ferenc az Ötvenhat, mint a baloldal öröksége címu konferencián hangsúlyozta: a harmadik magyar köztársaságban a demokratikus baloldalnak Nagy Imre hagyományait kell követni.

(inforadio.hu)