A lap értesülése szerint a kormányfő döntésének közvetlen kiváltó oka az volt, hogy Medgyessy Péter immár sorozatosan nyilatkozatokban fejtette ki a kormánytól és a kormányfőtől eltérő álláspontját. Legutóbb épp múlt szombaton, lapunkban nyilatkozva adott hangot a többi között annak a véleményének, hogy „ha a miniszterelnök pozícióban maradása több gondot okoz, mint amennyit megold, akkor távoznia kell.” Medgyessy kifejtette azt is, hogy a szocialisták politikája liberális, gazdaságpolitikája inkább konzervatív, miközben a párt baloldali indíttatású. Medgyessy szerint hozzá kellene nyúlni az adórendszerhez, és a jövedelmek felől a vagyon adóztatásának irányába kellene haladni. A változtatásokhoz azonban nem elég az elszántság – vélte. A reformokhoz kidolgozott koncepciók, társadalmi párbeszéd és szövetségesek kellenek – mondta a szombati interjúban a volt kormányfő.

A válás egy hosszú és meglepetésekkel teli kapcsolat (meglehet, átmeneti) végét jelenti. Mint emlékezetes, Gyurcsány a 2002-es választási kampány idején tűnt fel Medgyessy környezetében, aki, kormányra kerülve főtanácsadójának tette meg, viszonyuk azonban megromlott, ezért 2003 végén a gyermek-, ifjúsági és sportminiszteri székbe ültették. Miután viharos körülmények között helyet cseréltek, Gyurcsány 2004 szeptemberének végén, nem sokkal az „augusztusi puccs” után, első miniszterelnöki expozéjára készülve ajánlotta fel elődjének az utazó nagyköveti tisztet – megfigyelők szerint csak részben fájdalomdíjként, részben azért, mert valóban szüksége volt Medgyessy külföldi, elsősorban közismert francia kapcsolatrendszerére, jártasságára – írja a Népszabadság.

Utazó nagykövetként a legnagyobb publicitást moszkvai útja kapta, amikor Borisz Jelcin temetésén képviselte a kormányfőt. Ő maga egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy a konvergenciaprogrammal kapcsolatban „kemény menetei” voltak, s magának tulajdonította a sikert abban is, hogy Tarafás Imrét, a jegybank egykori első alelnökét választották meg idén márciusban az Európa Tanács Fejlesztési Bankjának alkormányzójává.

Hivatalosan Medgyessy nem kapott javadalmazást utazó nagyköveti munkájáért, ám természetesen a kormány állta e tevékenysége költségeit, amelyekre 2004. október 1. és 2005. december 31. között 79 millió forintot hagytak jóvá. Ebből 39 millió forintot használt fel Medgyessy Péter, a fennmaradó összeg visszafolyt a költségvetésbe az akkori kormányszóvivő nyilatkozata szerint. Úgy tudjuk, tavaly és tavalyelőtt eleve kisebb, 25-30 millió forintos keret állt az ex-kormányfő rendelkezésére.

Medgyessy, aki 2006 óta a TVK igazgatótanácsának tagja is, amivel, a Manager Magazin egy korábbi közlése szerint évi 14 millió forintos javadalmazás jár, annak idején azzal a feltétellel vállalta el az utazó nagyköveti feladatokra szóló felkérést, hogy privát, nemzetközi tanácsadói tevékenységet folytató vállalkozását sem kell feladnia. A volt kormányfő egy internetes újságnak nyilatkozva korábban kitérő választ adott a kérdésre, mennyire fér össze egymással az utazó nagyköveti és a privát tanácsadói tevékenység. Ez mára irrelevánssá vált.

Medgyessy egyébként március vége óta – Boross Péter és Horn Gyula ex-kormányfőkkel együtt – a köztársasági elnök mindenkori javadalmazásával megegyező összegű juttatásra jogosult. A három volt miniszterelnök akkor kaphatja meg a jelenleg havi bruttó egymillió-ötszázhétezer forint juttatást – idén ekkora összegre jogosult mind az öt hivatalban lévő közjogi méltóság –, ha ezt „kérik”. A folyósítás feltétele, hogy a volt kormányfők nem folytathatnak semmiféle kereső foglalkozást és elérték már az öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt. Medgyessy esetében jelenleg csak a második feltétel áll fenn. A volt juttatás életfogytig jár, összege viszont a „rendes” nyugdíjjal együtt sem lehet több a mindenkori elnöki illetménynél a 2008. évi X. törvény rendelkezése szerint.

(NOL)