A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke és a baloldal csak „elherdálni és ellopni tudta a nemzeti vagyont”, a polgári kormány viszont gyarapítja.

A Fidesz pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy több ellenzéki párt bírálta a kormány döntését, amelynek értelmében megveszik a Bálna épületét a fővárosi önkormányzattól a Magyar Turisztikai Ügynökségnek. Ezt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be csütörtökön.

A Fidesz azt írta: a Bálna a főváros egy olyan ikonikus épülete, amelynek megvásárlásával a nemzeti vagyon tovább bővül, és az épület kiemelt funkciót kap, a Magyar Turisztikai Ügynökség központjaként hozzájárul az ország turisztikai, gazdasági erősödéséhez.

Az MSZP közleményében úgy fogalmazott: a Bálna eladásával folytatódik Budapest vagyonának „esztelen elherdálása”, amelyet a Tarlós István-féle városvezetés 2010-ben kezdett meg. A párt felszólította a főpolgármestert és a városvezetést, hogy eladás helyett legfeljebb csak bérbe adja az épületet.

A DK fővárosi képviselője azt követelte, hogy a Bálnáért kapott pénzből oldják meg a 3-as metró akadálymentesítését. Gy. Németh Erzsébet pénteki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az épület eladásával Tarlós István folytatja a főváros vagyonának elherdálását, mert a bevételt várhatóan a működési források kipótlására fogja felhasználni.

A Magyar Liberális Párt arra szólította fel a főpolgármestert közleményében, hogy a metró akadálymentesítéséhez szükséges összeget ne a főváros „kiárusításával” teremtse elő. A Liberálisok azt javasolják, hogy ehelyett „a Népstadion 200 milliárdos beruházásából” fordítsanak 8 milliárdot a mozgáskorlátozottakra, idősekre és babakocsival közlekedőkre.

MTI