Volt idő, amikor a baloldalt még roppantul zavarta, hogy gyerekeket visznek tüntetni a tanárok – ezt bizonyítja az a 2005-ös parlamenti jegyzőkönyv, amelyet a Mandiner vett észre. Kőrösi Koppány fejlesztéspolitikai szakértő a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy Magyar Bálint hogyan fogalmazott 17 évvel ezelőtt. A Magyar Köztársaság közoktatási törvénye alapján a diákokat vagy szülőket arra nemcsak kényszeríteni, hanem késztetni, hogy politikai véleményüket, hovatartozásukat megvallják, törvénytelen. De nemcsak törvénytelen, hanem erkölcstelen is!

Hirdetés

– mondta 2005-ben a volt oktatási miniszter. Úgy folytatta: „Évtizedeken át éltünk egy olyan rendszerben, amely hamis nyilatkozatokat csikart ki az állampolgáraitól. A szülők nem azért adják gyermekeiket az iskolába, hogy őket különféle demonstrációk céljainak alávetve, demonstrációkon masíroztassák fel. Ennek a demonstrációnak a célja egyértelműen politikai volt; politikai, hiszen a költségvetésről szóló vita egy par excellence politikai vita” – idézte a fejlesztéspolitikai szakértő Magyar Bálintot.

Mindez annak tükrében is érdekes, hogy a baloldal a tanártüntetésekre rátelepedve a pedagógusok bérigényéért folytatott demonstrációt folyamatosan kormányellenes megmozdulásokká változtatja. A Gyurcsány Ferenchez húzó Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a tanárokat és a diákokat egyaránt arra buzdítja, hogy álljanak bele a szakmaiból politikaivá vált tüntetéssorozatba, miközben éppen a baloldali politikusok akadályozzák Brüsszelben, hogy a tanárok megkaphassák a béremelést.

A baloldal április 3-án mély letargiába süllyedt, mert a szokásos választások utáni tüntetések elmaradtak – mutatott rá a Magyar Nemzet megkeresésére a Nézőpont Intézet elemzője. Rotyis Bálint kifejtette: durván fél évet kellett várni arra, hogy a baloldal a pedagógusok elégedetlenségére rátelepedve az aktivistáit ki tudja vinni az utcára.

Korábban írtuk

Bár 2005-ben, még kormányzati pozícióban törvénytelen, sőt erkölcstelen cselekedetnek minősítették, ha tanárokat, illetve diákokat politikai indíttatású tüntetéseken felhasználnak, mostanra létkérdéssé vált számukra, hogy minden eshetőséget kihasználjanak saját politikai túlélésük érdekében – fogalmazott az elemző.

Szerinte ugyanis a baloldal felismerte, hogy elvesztette hitelét a felnőttlakosság körében, hisz ez a társadalmi réteg még nem felejtette el a 2010 előtti kormányzás bűneit, az őszödi beszédet és a 2006-os rendőrterrort sem. Így most olyan fiatalok előtt kívánnak tetszelegni, akik koruknál fogva nem emlékezhetnek a baloldal korábbi vétkeire. Rotyis Bálint ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a dollárbaloldal próbálkozása tartósan aligha lehet sikeres, hiszen saját kétszínűségüket továbbra sem tudták levetkőzni.

Miközben itthon a baloldali politikusok látszatra nagyon aggódnak a pedagógusok megélhetése miatt, addig párttársaik Brüsszelben azért küzdenek, hogy Magyarország ne kapja meg a hazánknak járó pénzügyi forrásokat

– mondta el az elemző. Ezzel pedig valójában azt akarják elérni, hogy a kormány által meghirdetett, a pedagógusok megélhetését elősegítő, történelmi léptékű bérfejlesztésre minél később kerüljön sor – zárta szavait Rotyis Bálint.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.