Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Hirdetés

Sebián-Petrovszki László (DK) arról beszélt, hogy az ellenzék népszavazást kezdeményez az ingyenes Covid-tesztekről. Hozzátette: szégyen és a gyalázat, hogy ilyen módon kell kikényszeríteni a kormánytól az ingyenes teszteket, holott az egészségügyi törvény is kimondja, járvány idején a járványügyi szűréseket az állampolgároknak ingyen kell biztosítani.

Felhívta a figyelmet arra: a nyugati országokban, így például Németországban és Hollandiában is ingyen, állami forrásból tesztelnek mindenkit, akinek igénye van rá, és a tesztekhez való hozzájutás is könnyebb. Kiemelte: soha ilyen alacsony nem volt a tesztelés a lakosságarányhoz viszonyítva Magyarországon, mint most.

Rétvári Bence: a tesztek többsége ingyenes

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára úgy reagált: a WHO kimutatása szerint Magyarországon a tesztelés az igazolt fertőzöttek arányához viszonyítva magasabb mint az európai átlag, vagyis széleskörűbb, mint például Portugáliában vagy Szerbiában. Rámutatott: a WHO magyar irodavezetője szerint elég koronavírus-tesztet végez el Magyarország. Álhírnek nevezte, hogy a tesztek többségéért fizetni kell. Ezzel szemben az igazság az, hogy a tesztek elsöprő többsége ingyenes – mondta.

Kiemelte: míg Magyarországon egymillió lakosra 70 elhunyt jut, míg a képviselő által hivatkozott Németországban 113, Hollandiában pedig 363.

Korábban írtuk