A Fidesz ma benyújtja az Országgyűlésnek a parlament feloszlatására vonatkozó indítványát. Az ellenzéki párt nem tárgyal új kormányról, mert szerinte az ország bajai jóval súlyosabbak annál, minthogy azokat pártok közötti zárt ajtós egyeztetéseken fel lehetne oldani.

Informális megbeszélést tartott tegnap a miniszterelnök és az SZDSZ elnöke, de nevekről nem tárgyaltak. Fodor Gábor közölte, hogy pártja nem gondolkodik koalícióban. Ha azonban találnak egy hiteles, bizalmat ébresztő miniszterelnököt, egy programot, ami mellé oda lehet állni, akkor az SZDSZ azt támogatni fogja.

Ha ma nem oszlik fel az Országgyűlés, akkor az MDF az ellenzéki pártokkal közös miniszterelnök jelölését kezdeményezi – közölte Bokros Lajos. A Demokrata Fórum európai parlamenti listájának vezetője szerint ehhez megvan a parlamenti többség, már csak a politikai felelősségvállalás hiányzik.

Medián: Surányi György a legtámogatottabb jelölt

Sem a miniszterelnök, sem a pártok nem árulják el, kit látnának szívesen a kormányfői székben, a sajtóban azonban folynak a találgatások. A Népszabadságban megjelent Medián-felmérés szerint Bokros Lajos a legismertebb és egyben a leginkább megosztó jelölt: róla mondták a legtöbben azt is, hogy nagyon alkalmas lenne és azt is, hogy egyáltalán nem lenne az. A legtöbb támogatója a Fidesz és az MSZP szavazótáborában is Surányi György, egykori jegybankelnöknek van a tegnap készült, ezer fő telefonos megkérdezésén alapuló közvélemény-kutatás szerint. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó MSZP-s politikus, Szanyi Tibor szerint meg kellene kérdezni Kovács László adóügyi uniós biztost, volt MSZP-elnököt, hogy vállalná-e a miniszterelnökséget.

Herényi: nem biztos, hogy az emberek kezébe kell adni a döntést

Semmiféle garancia nincs arra, hogy a többségi döntés önmagában jó is, amikor a világ legjobb közgazdászai is nehezen találják a megoldást – véli az egykori MDF-frakció vezetője

Oldal nyomtatása Szövegméret növelése Szövegméret csökkentése Oldal továbbküldése

Az ellenzéknek végre ki kéne használnia, hogy számbeli többségben van, hiszen Gyurcsány Ferenc lemondása után kezükben lesz a döntés – mondta a Magyar Televízió A szólás szabadsága tegnap esti adásában Herényi Károly, a megszűnt MDF frakció vezetője.

Hozzátette: itt lenne az ideje, hogy egy ilyen nehéz helyzetben, amelyben most vagyunk, az ellenzék vegye végre komolyan önmagát. Az, hogy az MDF ki mögé állna be, az az adott programon múlik – szögezte le.

Hangsúlyozta: válságkezelő programot idáig csak az MDF, illetve a Reformszövetség tett le az asztalra, és mindkettőt elutasították. Egyetlen egy olyan párt sem volt a parlamentben, akiben lett volna elég bátorság Bokros Lajos programját felvállalni, és miniszterelnöki pozícióba juttatni- mondta. Herényi szerint jelöltjük képes lett volna megoldani a válságot.

A politikus nem látja annak esélyét, hogy pártja részt venne egy olyan koalícióban, amelynek programja számukra nem támogatható. Szerinte a kormány csak vesztegeti az időt, pedig az, hogy ki kivel lép koalícióra jelenleg hatodrendű kérdés. Herényi úgy véli, az ellenzéknek – még ha a parlament összetétele nem is változik – meg kéne valósítania az általuk készített programot.

A képviselő szerint nem biztos, hogy a döntést az emberek kezébe kéne adni. Semmiféle garancia nincs arra, hogy a többségi döntés önmagában jó is, amikor a világ legjobb közgazdászai is nehezen találják a megoldást – mondta Herényi Károly.

(MR, hirado.hu, FH)