Hirdetés

„Magyar Péter kampánya arról szól, hogy Dobrev Klára unalomig ismételt álhíreit terjeszti reálbérekről, kivándorlásról, termékenységi rátáról, s minden másról is. Lehet, hogy ugyanazok készítik mindkettőnek a felkészítő anyagokat?”

– teszi fel a költői kérdést a közösségi oldalán Szalai Piroska.

A ki- és bevándorlás témakörében Nemzeti Közszolgálati Egyetem szakértője leszögezi, hogy a 2016-2022 között minden évben több magyar állampolgár költözött haza, mint ahányan kivándoroltak Magyarországról. A születések számára és a termékenységre térve hozzáteszi: 2022-ben már a 6. legnagyobb termékenységi ráta Magyarországon volt az unió tagállamai közül.

2024 januárja óta már 3,6-3,8 százalékos az inflációnk, ami az MNB inflációs célsávján belüli érték, s az élelmiszerek inflációja hónapok óta a 2. vagy 3. legalacsonyabb az Európai Unióban – jegyzi meg ezután a hazánk gazdasági helyzetéről szóló rémhíreket is cáfoló a szerző.

2023 szeptemberétől folyamatos az átlagkereset vásárlóértékének növekedése, ez decembertől kezdve pedig már négy hónapja 10 százalék körüli mértékű, kimagaslóan jó dinamikát mutat – teszi hozzá.

Korábban írtuk

Magyarországon az uniós átlagnál kisebb a szegények aránya, milliók emelkedtek ki a szegénységből, sereghajtókból a középmezőnybe léptünk előre az elmúlt évtizedben – húzza alá Szalai Piroska.

„A statisztikákból nélkülözhetetlen információkhoz jutunk a világról és saját magunkról. Ám az utóbbi években a médiahackkek, a hoaxok és a fake news terjedésével egyre inkább kételkedünk bennük”

– írja a szakértő, Tim Harford szavait idézve.

„Javaslom, gondoljunk jobban utána, s próbáljuk kiszűrni az álhíreket, ne hagyjuk, hogy feleslegesen feszültséget, aggodalmat keltsenek bennünk. Gondoljuk meg, hogy a felbujtóknak akarunk-e bizalmat szavazni vasárnap, s vegyünk részt a vasárnapi választáson!” – összegez Szalai Piroska.

A szerző teljes elemzése a Mandiner oldalán olvasható IDE kattintva.