Fotó: MTI/Illyés Tibor
Márki-Zay Péter beszéde elmondása előtt az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén 2022. április 3-án
Hirdetés

Gyurcsány Ferenc és a háború a két fő oka annak, hogy rengeteg szavazót és körzetet veszítve megbukott a baloldali koalíció a vasárnapi országgyűlési választásokon. Márki-Zay Péter a Partizánnak adott interjújában elmondta, a Jobbik elveszítette szavazóinak jelentős részét, mert célba értek a „Gyurcsány-üzenetek” a fideszes kommunikáció részéről – írja az Origo.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke szerint ugyanakkor éppen Márki-Zay Péter a felelős. A politikus úgy fogalmazott: Márki-Zay Péter megbuktatta az ellenzéket. Jakab Péter a választás éjszakáján Facebook-videójában, majd az ATV hétfő esti műsorában is bírálta Márki-Zay Pétert.

Mindeközben Márki-Zay Péter rendre hárította magáról a felelősséget a Partizánnak adott interjújában. Mint mondta, baloldali szavazókat nem vesztettek el, sem az ő személye, sem a „karlendítős videó” nem tántorította el őket. Az eredményekből azonban az látszik, hogy kevesebben szavaztak idén a baloldali összefogásra, mint négy évvel ezelőtt a pártokra.

Márki-Zay Péter szerint az sem volt hiba a részéről, hogy azt kérte Gyurcsány Ferenctől, ne kampányoljon. A politikus szólt arról is, hogy szerinte sikerült meggyőzniük a „tudatos roma szavazókat”, erre azonban nincsenek méréseik, csak személyes, „anekdotikus” tapasztalatok alapján gondolja.

A politikus nem neheztel a DK, a Jobbik és az LMP politikusaira, vezetőire sem, hogy nem álltak ki vele a nyilvánosság elé a bukás után. Mint mondta: „én értem azt, hogy ők adott esetben konkurenst láttak bennem.” Szerinte ugyanakkor egy „tökéletesen jó” programot írtak, és jó stratégiát építettek fel négy év alatt.

Jelentős részét veszítette el régi szavazóbázisának a Jobbik

„Igazából a Jobbik volt az, aki elveszítette a szavazóit, akinek a szavazóit mi elveszítettük” – jelentette ki Márki-Zay Péter az interjúban.

Márki-Zay Péter arról is beszélt, a korábbi számítások szerint a baloldali összefogás a 2018-as jobbikos szavazók egyharmadát veszítette el. „A valóság ezzel szemben az, hogy a kétharmadát veszítettük el, ez lett a vasárnapi eredmény” – mondta.

Márki-Zay Péter szerint már az előválasztás alatt is látszott, hogy a Jobbik mennyire elveszítette a szavazói bázisát.

A baloldali szavazók megvoltak, a jobbikos szavazókból veszítettünk – szögezte le Márki-Zay Péter, aki több szavazatot várt volna Jakab Péterre is. Márki-Zay Péter szerint Jakab Péter közönségének jelentős része DK-s szavazó, ők pedig – ettől függetlenül – az előválasztáson nem a Jobbik elnökére, hanem Dobrev Klárára szavaztak.

„Azt láttuk már ott is, hogy a Jobbik régi szavazóbázisának jelentős részét elveszítette” – fogalmazott Márki-Zay Péter.

Az Origo cikkét ITT olvashatják.

A teljes interjút lentebb nézhetik vissza.

Korábban írtuk