Ha az ellenzéken múlna, akkor a családok 2017-ben sem léphetnének előre, az ellenzéki pártok ugyanis sorra elutasították és a mai napig is támadják a családokat segítő intézkedéseket – mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

A baloldal a kormányzása alatt sorozatos adóemelésekkel sújtotta a családokat, eltörölték a családi adókedvezményt, duplájára emelték az élelmiszerek áfáját, a lakás áfáját, ezzel pedig „drasztikusan megdrágították a mindennapi megélhetést és az otthonteremtést” – fogalmazott Halász János.

A baloldal ma sem támogatja az adócsökkentéseket, az elmúlt években sorra elutasították a Parlamentben a családokat segítő adócsökkentéseket, nem szavazták meg a jövő évi adócsökkentéseket sem, nem támogatták például a legfontosabb élelmiszerek áfájának csökkentését és a kétgyermekes családok adókedvezményének a növelését sem – mondta.

Hozzátette: a decemberi parlamenti zárószavazásnál sem támogatták azokat az adócsökkentéseket, amelyek a minimálbér és szakmunkás minimálbér jelentős emelését teszik lehetővé.

Halász János közölte: az adócsökkentéseket elutasította többek között Gyurcsány Ferenc, Hadházy Ákos, Szél Bernadett, Mesterházy Attila, Kunhalmi Ágnes, Harangozó Tamás, Kész Zoltán, Szabó Tímea. „Vona Gábor ezúttal is egy platformra került Gyurcsányékkal, hiszen ő maga sem szavazta meg az adócsökkentéseket” – jegyezte meg Halász János.

A szóvivő azt is mondta, hogy a baloldal adóemelésekre épülő politikájával szemben a Fidesz az adócsökkentések pártján áll, mert az adócsökkentésekkel több pénz marad a családoknál, nőnek a bérek és nő a gazdaság.

Ezért 2017-ben is folytatják az adócsökkenéseket: január 1-jétől tovább nő a kétgyermekesek adókedvezménye, jelentősen csökken a legfontosabb élelmiszerek áfája, fenntartják a csökkentett lakásépítési áfát is és jelentősen csökkentik a munkáltatók adóját is, hogy növelni tudják a béreket, amivel tovább nő a családok jövedelme – jelentette ki Halász János.

A Fidesz-frakció szóvivőjét kérdezték arról is, hogy a Központi Statisztikai Hivatal szerint 30-50 ezer gyermek éhezik az országban. Halász János közölte, ezt a helyzetet fel kell számolni és a kormány már elindult ezen az úton.

Ma már háromszor annyi gyermek jut ingyenes étkezéshez, mint a szocialisták kormányzása idején – mondta. Hozzátette: a 2010-es kormányváltás előtt 2,6 milliárd forintot szántak a szocialisták szünidei gyerekétkeztetésre, tavaly már 4,5 milliárd volt a költségvetésben erre, idén 5,3 milliárd forint, jövőre pedig 6,6 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Halász János kitért arra is, hogy most már az őszi és téli szünetben is minden rászoruló megkapja az ingyenes étkezést, és míg korábban az önkormányzatoknak kellett ezt igényelni, most már a családok kérhetik az ingyenes étkezést. Hozzátette: aki kéri, meg is kapja, mert ehhez a költségvetési forrás rendelkezésre áll.

MTI