Több rekordot és újdonságot is hozott a tizenkilencedik alkalommal meghirdetett Év természetfotósa díj idei kiírása – mondta a díjátadót megelőző sajtótájékoztatón a szervező naturArt Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke. Radisics Milán elmondása szerint a 2011-es pályázatra 234 fotográfus 5309 képpel nevezett, ami mindkét tekintetben csaknem húsz százalékos növekedést jelent az előző évi adathoz képest. A zsűri idén egy új kategóriát (Az állatok a saját környezetükben) is bevezetett, első alkalommal fordult elő, hogy mindkét fődíjat női alkotó nyerte el és először aratott kategóriagyőzelmet határon túli nevező, a marosvásárhelyi Nagy Zoltán Gergely – sorolta a naturArt elnöke.

A nyertes alkotások szerdától 2012. január 31-ig megtekinthetők az MTTM kiállításán, majd a szervezők tervei szerint a tárlat további nyolc-kilenc városba is ellátogat. A legjobb felvételeket az Alexandra Könyvkiadó immár hagyományosan kötetben is megjelenteti – közölte Radisics Milán.

Az Év Természetfotósa 2011 címet a zsűri értékelése szerint kiemelkedő kollekcióval Haarberg Orsolya nyerte, aki egyben szerzője Az Év Természetfotója címet kiérdemlő képnek is, amely az izlandi Hverfell-krátert ábrázolja.

Az Év Ifjú Természetfotósa címet Vadász Anna szegedi diák kapta.

A Kezünkben a Föld kategória első helyezettje Ritzel Zoltán Sodrásban, a második Gaál Péter Esti szieszta, míg a harmadik Daróczi Csaba Zöld út című felvétele lett.

A madarak viselkedése kategória első díját Nagy Zoltán Gergely nyerte el Varjúdominancia című fotójával, a második díjat Daróczi Csaba Vonulás, a harmadik helyet Jakab Tibor Landolás zűrzavarral című képének ítélte a zsűri.

Az emlősök viselkedése kategória első és második helyén Haarberg Orsolya végzett Zerge-árnyék, illetve Verekedő sarki rókák című munkáival, a harmadik Radisics Milán Kukázás című fotója.

Az állatok viselkedése kategóriában az első Jakab Tibor Angyalok, a második Kerekes M. István Részlet szitakötővel, a harmadik Somodi Ferenc A nagy fogás című felvétele lett.

A Radisics Milán elmondása szerint a zsűri Az állatok a saját környezetükben kategória mindhárom díját Haarberg Orsolyának ítélte Mimikri, Hullámok szorításában és Kőszáli kecske az olasz Alpokban című képeiért.

Az állatok szemtől szemben kategória első két helyén Selmeczi Dániel Porszívó, illetve Limonádé című fotói végeztek, a harmadik Haarberg Orsolya Kőszáli kecske portréja lett.

A Növények és gombák kategóriát szintén Haarberg Orsolya nyerte „Moszat-rajzával”, a második helyen Sándor Imre Megvagy! című munkája végzett, míg a harmadik díjat Polgár Tibor vihette haza Harcra készen című alkotásáért.

A Kompozíció, forma és kísérletezés kategória első díja Kerekes M. István Poirot, a második helyezés Haarberg Orsolya Hóvásznon drótvonalak, a harmadik hely pedig Daróczi Csaba Rend című fotójának jutott.

A Tájak kategória legjobbjának a zsűri Varga István Falvak a ködpaplan alatt című képét ítélte, a második Palcsek István Hajnali óceán című felvétele lett, a harmadik díjat nem adták ki.

Az Élet a vízfelszín alatt kategória első két helyén Somodi Ferenc Erdő mélyén, illetve Unka című fotói végeztek, harmadik díj itt sem született idén.

A Napnyugtától napkeltéig kategóriát Radisics Milán nyerte Varjak című munkájával, a második Daróczi Csaba Harc a halért, a harmadik Gönye Csaba Ádám Éjszakai árny című képe lett.

A természet energiái kategóriában Haarberg Orsolya kapta mindhárom díjat Ég és Föld tánca, Viharmadár és Égő hegy című felvételeiért.

Az Ifjúsági kategória győztese idén Vadász Anna portfóliója (Csíplek; Küzdelem; Potty a falat), a második helyet Péter Előd Verőfényben, a harmadikat Kurucz Ádám Nyakon csípve című képei nyerték el.

A humoros felvétel különdíját Haarberg Orsolya Kőszáli kecske portréja kapta meg; a Nimród vadászújság különdíjával

Németh János Egy pedig figyel…, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület különdíjával Sutyák János Transzformer, míg a Vadon természetvédelmi magazin különdíjával Bakos Gábor Makákóma című munkáit tüntették ki. A TermészetBúvár magazin különdíját Horváth Róbert, a Természet Világa magazin különdíját Szabó Tamás vehette át, a Piros Fehér Zöld különdíj pedig Daróczi Csabáé lett. A Hazai tájkép különdíjat Varga István, a Sakertour Team különdíját Sutyák István, a Magyar Fotóművészek Szövetsége különdíját Daróczi Csaba, a PapuaParadise EcoResort legjobb búvárfotósnak járó különdíját pedig Selmeczi Dániel kapta. A naturArt Tildy Zoltán-különdíjasa Nagy Zoltán Gergely lett.

A zsűri munkájában az elnöklő Eifert János fotóművész mellett idén Dombovári Tibor és Kármán Balázs fotóművész; Lóránt Attila fotográfus, író; Bánkuti András fotóművész, fotóriporter; Kalotás Zsolt fotóművész és Máté Bence természetfotós vett részt.

(MTI)