A nyíltan háborúpárti Roberta Metsolával folytatott megbeszélést Magyar Péter kedden. Mindez azért is érdekes, mert az elmúlt hónapokban Magyar folyamatosan azt hazudta, nem lesz EP-képviselő, de most mégis átveszi a mandátumát.

Hirdetés

Még 2023 márciusában Ukrajnába látogatott Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke. A máltai politikus ekkor azt szorgalmazta, hogy az uniós tagállamok küldjenek még több fegyvert Ukrajna támogatására, és komolyan vegyék fontolóra vadászgépek szállítását is. A háborúpárti álláspontot képviselő politikus egyébként korábban a Magyarországot támadó Sargentini-jelentés „árnyék-jelentéstevője„ volt, és lelkes támogatója az LMBTQ-lobbinak és a migrációnak is.

Már 2013-ban egy uniós cselekvési tervet javasolt a genderkérdések vonatkozásában. A közelmúltban pedig felemelte hangját a lengyel LMBTQ-zónákkal szemben is, követelve az uniós források megvonását az érintett régióktól.

A migráció terén Metsola az elmúlt években többször javasolta az illegális migránsok tagállamok közötti szétosztását: nem az erős külső határvédelmet, hanem a kontrollálatlan bevándorlást támogatja.

A képviselőnő jogállamisági kérdésekben is aktív. 2018-ban a Néppárt „árnyék-jelentéstevője” volt az úgynevezett Sargentini-jelentésnek, mely Magyarország vonatkozásában a 7. cikk szerinti eljárás megindítását kérte a Tanácstól. Jellemző, hogy a jelentés kapcsán a máltai politikus a külföldről finanszírozott politikai NGO-k iránti aggodalmának adott hangot.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el az Origo honlapján.

Korábban írtuk