Az edelényi választókerületben drámai küzdelem várható

Alig több mint két százalékkal maradt el a mandátum megszerzéséhez szükséges szavazatmennyiségtől az első fordulóban Molnár Oszkár, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 8. számú választókerület jelenlegi, fideszes országgyűlési képviselője, Edelény város polgármestere. A nyomában Gúr Nándor, az MSZP jelöltje. A különbség mindössze 90 szavazat.

Ha és amennyiben. Ha az MDF-re leadott voksokat is számolni lehetne, Molnár Oszkár az első fordulóban bejutott volna a parlamentbe. Ha visszalépne az MDF-es jelölt, a győzelemhez most sem férne kétség. Ám nem lép viszsza. Veres Edit, a Magyar Demokrata Fórum edelényi jelöltje a harmadik helyen végzett, a szavazatok 2,73 százalékát szerezve meg. Indul a második fordulóban…

Döntését arra a véleményére alapozza, hogy az a 633 szavazó, aki az első fordulóban rá szavazott, a második fordulóban sem támogatná a Fideszt.

– Azért szavaztak a Fórum politikájára, mert nem akarták hatalomra segíteni egyik nagy pártot sem – nyilatkozta a Demokratának az MDF-es jelölt, azt is hozzátéve, hogy szavazói közül senki nem kérte tőle, hogy lépjen vissza a Fidesz javára. Azt követően, hogy Dávid Ibolya a Fidesz közeledését másodszor is visszautasította, Veres Edit végleg elzárkózott a viszszalépéstől. Így azután nem lesz összefogás és közös kampány az edelényi választókerületben. A Fidesz magára maradt. A második fordulóra drámaian szoros verseny alakult ki. Molnár Oszkárt, Edelény város fideszes polgármesterét 2,15 százalék választja el a győzelemtől, ám mindössze 90 szavazattal marad el mögötte a szocialista Gúr Nándor. A kettőjük közötti különbség a fél százalékot sem éri el.

Az edelényi választókörzet 63 települést foglal magába. A legkisebb Debréte, ahol a választói névjegyzékben szereplők száma mindöszsze 18, a legnagyobb pedig Edelény, 8403 választóval. A választókerület jelentősebb települései közé tartozik Aggtelek, Izsófalva, Szendrő és Szendrőlád. A Bódva folyó völgyében fekvő, Miskolctól 25 kilométerre fekvő Edelényben pezseg az élet. A húsvéti ünnepek és a kampány az embereket döntésre késztetik. A máskor álmos kisváros az országos figyelem középpontjába került.

Molnár Oszkár szobáját az edelényi kastély rajza díszíti. A polgármesteri hivatal nyugalmat és eleganciát sugároz.

– 1998-ban és 2002-ben is megnyertem az egyéni választásokat, de mindig csak a második fordulóban – emlékezik vissza a képviselő a korábbi ciklusokra. A szomszédos választókerületek, Ózd vagy Kazincbarcika rendszerint már az első fordulóban elvéreznek.

– Választókerületem egyik fele hasonló adottságokkal rendelkezik, mint Ózd vagy Kazincbarcika. Bányászok lakta települések, hagyományosan szocialista szavazókkal – mutatja be körzetét a fideszes képviselőjelölt. Reménykedett az első fordulós győzelemben, ám a szocialisták is teljesen biztosak voltak benne, hogy megnyerik az első fordulót. Vajon miben különbözött a szocialisták és a Fidesz helyi kampánya? Molnár Oszkár szerint az MSZP nem a kormány teljesítményeire, de még csak nem is a választási ígéretekre helyezte a hangsúlyt. Helyette szavazatokat vásárolt. A falusi futballcsapatoknak felszerelést, a romatelepek lakóinak élelmiszercsomagokat osztogattak.

– Kilóra megvették őket. Az élelmiszercsomag egy kiló lisztet, egy csomag borsot, egy adag száraztésztát és egy üdítőt tartalmazott. Közben az Amőba egészségyi szűrővizsgálatnak álcázott adatgyűjtést végzett. Baloldali aktivisták mértek testsúlyt és vérnyomást, gyors vérképet készítettek és közben mindenkinek felvették az adatait. De adtak pénzt a szocialisták az irotai görög katolikus templom felújítására is. A tisztelendő úr meg is említette a misén, hogy milyen jót tett velük a szocialista jelölt. Irotán meg is fordult az arány, a 92 szavazóból 43-an Gúr Nándort támogatták, és csak 21-en szavaztak rám. Elfelejtették, hogy a mi kormányunk idején több templomot teljesen felújítottunk – sóhajtja a polgármester, hozzátéve, hogy az edelényi kórház az Orbán-kormány idején 1,3 milliárd forintos címzett támogatásban részesült. A kórház falán tábla őrzi a 2001-es évszámot és a tényt, hogy Orbán Viktor kormánya támogatásával épült…

A kórház előtt a szépen gondozott parkra néző padokon betegek üldögélnek. Az egyik idős férfi elmondja, ő bizony az SZDSZ jelöltjét fogja támogatni a második fordulóban. Igyekeztünk felhívni a figyelmét arra, hogy az SZDSZ-es jelölt már nincs versenyben, de az idős úr akkor is kitartott eredeti elgondolása mellett. Rögtönzött közvélemény-kutatásunk színesebb képet rajzolt Edelényben, mint amit a második fordulós verseny lehetővé tesz. Sokan támogatják Gúr Nándort, az MSZP jelöltjét és legalább ennyien a fideszes jelöltet. Egyetlen embert nem találtunk viszont, aki az MDF-re szavazna. Akadtak szép számmal olyanok, akik magabiztosan kijelentették, az MSZP fog nyerni. És olyanok is, akik nem mennek el szavazni.

A választókerület fővárosában, Edelényben az első fordulót Molnár Oszkár toronymagasan megnyerte. 3155-en szavaztak rá, míg Gúr Nándort 2272-en támogatták. Az MDF-es jelölt 189 szavazattal végzett a harmadik helyen. Az edelényi választókörzet 63 településéből 32-ben a Fidesz jelöltje győzött, 30 településen a szocialista jelölt, egy településen, Komjátiban pedig döntetlen alakult ki. Általában a romák lakta, magas munkanélküliséggel küzdő, elmaradottabb településeken ért el a szocialisták jelöltje jobb eredményt…

Molnár Oszkár 2002-ben a második fordulóban 3700 szavazatot szerzett. A vasárnapi győzelemhez most 3000 szavazat is elég lenne.

Hernádi Zsuzsa