„A forradalmakat követő békés és okos nemzeti közmegegyezések el tudták indítani az országot egy felívelő úton. Ilyen közmegegyezés, vértelen forradalom történt Magyarországon, immár több mint egy évvel ezelőtt” – utalt a legutóbbi választásokra Halász János.

Az államtitkár rámutatott: nyolc év tévelygése, bizonytalanságai, hazugságai ellen lázadt fel az ország, éppúgy, mint 1956-ban, és ez a csendes, de határozott forradalom is csaknem akkora közbizalmat tükrözött, mint az 55 évvel korábbi.

„A XXI. század harmadik választásán az össznemzeti nemet mondások, hatalomváltási álmok történetében először sikerült határozott igent is kimondani. Ez a változás immár békésen zajlott le (…) mert létezett és létezik egy határozott, a nemzeti közmegegyezést lehetővé tévő program” – mondta Halász János.

A koszorúzás után Michl József polgármester (Fidesz-KDNP) Tata ’56-os hőseire emlékező kiállítást nyitott meg a Magyary Zoltán Művelődési Központban.

Tata első 1956-os emlékművét a Fidesz helyi szervezete emelte 1989 október 23-án. Az Öreg-tó melletti sétányon felállított kopjafát önkéntes felajánlásként Cs. Kiss Ernő, tatai fafaragóművész készítette, az emlékmű felállítását közadakozás tette lehetővé.

(MTI)