Fotó: MTI/Illyés Tibor
A DK frakciójának tagjai elhagyják az üléstermet az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 16-án
Hirdetés

A Fidesz áprilisi kétharmados, elsöprő választási győzelme után már egyértelművé vált az, amit sokan addig is sejtettek. A baloldal azért indult közös listával, hogy maximalizálni tudja a pénzekkel való trükközését – írja a portál.

A Fidesz nemrég törvényjavaslatot nyújtott be, amivel véget vetne a baloldal pénzekkel való trükközésének. A korábbi szabályozás alapján a mindössze 57 képviselőt felvonultató baloldal havonta 256 millió forintra lett volna jogosult, ami 60 millió forinttal több, mint az előző ciklusban. Mindezt úgy, hogy hat képviselővel kevesebb jutott be az országgyűlésbe.

Többe kerül egy baloldali képviselő, mint egy kormánypárti

Szintén nagy volt az egyenlőtlenség a kormánypártok és a baloldali pártok közötti eloszlásban. Míg a baloldali képviselők lebontva 4,5 millió forintot vihettek haza támogatásokban, addig a kormánypártok mindössze 2,6 millió forintot. Pedig a kormánypártok 135 képviselővel rendelkeznek, szemben a baloldal 57 képviselőjével – számol be az Origo.  

A pártok költségvetési pénzből gazdálkodnak, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy évente 2,5 milliárd forintot kapnak, amely 25 százaléka egyenlő arányban oszlik meg a parlamenti pártok között, míg a maradék 75 százalékot a leadott szavazatok alapján osztják szét.

Máshogy alakul viszont a pártok parlamenti frakcióinak támogatása, mivel az egy jóval tetemesebb összeg, 30 milliárd forint négyévente. A régi szabályozás viszont azt jelentette volna, hogy a baloldali pártok ebben a ciklusban úgy kapnak 3 milliárddal több támogatást, hogy 2018 óta 800 ezer szavazót veszítettek.

Az a legfontosabb, hogy ne az emberek fizessék meg a háború árát

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint most az a legfontosabb, hogy ne az emberek fizessék meg a szomszédunkban zajló háború árát, valamint meg kell védeni a magyar családokat is az elszabaduló energiaáraktól.

A Fidesz álláspontja szerint ehhez a frakcióknak is hozzá kell járulnia, legalább azzal a 3 milliárd forinttal, amivel többe kerülnének a következő években.

A baloldal a frakciófinanszírozási szabályokat kihasználva egyre nagyobb összegekre tett szert azzal, hogy mesterségesen egyre több és több frakciót hozott létre. 2014-ben még csak három baloldali frakció volt, ez a szám 2018-ban ötre nőtt, mostanra pedig hatra.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Kocsis Máté felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 17-én

Kocsis Máté múlt heti parlamenti felszólalásában kiemelte, hogy az ország elért eredményeinek megvédésében részt kell vennie mindenkinek, aki csak tud, így a pártoknak és a frakcióknak is. A Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy 3 milliárd forintot vonnának el a baloldali pártoktól és 2 milliárd forintot a jobboldali pártoktól.

A frakciók mára a baloldalon a bevételi források maximalizálását szolgálják, ezzel pedig a már sokszorosan megbukott baloldali politikusok megélhetését tudják finanszírozni adófizetői pénzből

– nyilatkozta az Origónak adott interjújában Rotyis Bálint politológus, a Nézőpont Intézet vezető elemzője.

Az elemző szerint a mostani változtatással még inkább felerősödnek azok a hangok, amelyek a baloldali kis pártok létezését feleslegesnek és károsnak tartják. Kiemelte, hogy ez azzal fog járni, hogy a politikai hátország méretét racionalizálni és csökkenteni fogják. Rotyis Bálint kitért arra is, hogy a Gyurcsány-pártot leszámítva jelenleg egyetlenegy baloldali párt sem veheti azt magától értetődőnek, hogy 2026-ban még létezni fog.

A teljes cikket az Origo oldalán olvashatják.

Korábban írtuk