Fotó: MTI/Máthé Zoltán, archív, illusztráció

Hetek óta terjed az interneten az az e-mail, amiben arra figyelmeztetnek, 2018 januárjától kötelező lesz a Budapesti Közlekedési Központ elektronikus közlekedési kártyáinak használata.

A levélben a következő szerepel:

„A közösségi tömegközlekedésben (BKK Zrt./MÁV Start Zrt./Volán Zrt.) lépcsőzetesen bevezetik az új elektronikus jegyrendszert. Ezt követően a tömegközlekedési eszközök és az utazási kedvezmények csak közlekedési kártyával vehetők igénybe. Ennek igényléséhez szükség van egy előzetes regisztrációra, amit az állampolgárok az okmányirodákban és a kormányablakokban már most megtehetnek.  Ez azért is fontos, mert mindezt 2017. december 31-ig el kell végezni. A hivatal információi szerint minden bizonnyal lesz türelmi idő, de erről még nincs hivatalos állásfoglalás.”

Az e-mailben azzal riogatják a lakosságot, hogy aki nem regisztrál az év utolsó napjáig, azt januártól megbírságolhatják, ha az említett kártya nélkül veszi igénybe a tömegközlekedési szolgáltatásokat.

A BKK nemrégiben közleményt adott ki, amiben hangsúlyozzák, az információ hamis. Igaz, hogy egyszer majd lesznek közlekedési kártyák, de jelenleg még csak tesztelik őket a Deák téri metróállomás egyik kijáratánál, érvényesítő-készülékből is csak egy üzemel még, a közvágóhídi HÉV-végállomáson.

A közlekedési társaság kiemelte, időben tájékoztatja majd az állampolgárokat a közlekedési kártyák és az elektronikus jegyrendszer hivatalos bevezetéséről, miután kiépült a megfelelő infrastruktúra és elvégezték a szükséges teszteket is.

A BKK felhívja továbbá a figyelmet, hogy 2018. január 1-jétől továbbra is a megszokott módon lehet használni a közösségi közlekedési eszközöket.