Eljuttatták az MNO szerkesztőségébe azt a levelet, amelyet Veres János MSZP-s országgyűlési képviselőként írt Nyírlugos polgármesterének. Ebben Hovánszki Györgyöt a szocialista politikus arra emlékezteti, hogy Nyírlugoson is van „olyan pozitív változás, amely az elmúlt években történt”, amelyhez ő maga is hozzájárult. A volt pénzügyminiszter összegzést készített arról, mi valósult meg központi forrásból az elmúlt időszakban. A beruházások egy része valóban megtörtént ugyan, ám közel sem annyi állami támogatásból, mint azt Veres állítja. Többek között arról ír ugyanis, hogy az MSZP kormányzása alatt, 2006 és 2010 között templomfelújításra, a Városliget kialakítására, valamint a Polgármesteri Hivatal pályázati támogatására több mint egymilliárd forintot kapott a város. Informátoraink szerint azonban előbbi két tétel támogatására csupán 25 millió forint érkezett a településre, míg a városháza építésére egyetlen fillér sem. Sőt, az új hivatal alapkövét sem fektették le.

Az MSZP-s politikus saját nagyszerűségét méltatva kitér arra is, hogy – mint írja – „Demján Sándorral kialakított személyes kapcsolatom eredményeképpen az elmúlt években a Demján Alapítványtól 258 nyírlugosi gyermek összesen 15 130 000 forint támogatásban részesült”. Az óvoda pedig másfél millió forintért fejlesztő játékokat is kapott. Veres a levél végén arra kéri a település polgármesterét, működjön közre abban, hogy a „közös sikerekről” a település lakossága is kapjon tájékoztatást.

Veres János nemcsak Nyírlugos polgármesterét kereste meg hasonló kampánylevéllel, a szocialista politikus más települések vezetőit és lakóit is tájékoztatta a „közösen elért pozitív változásról”. Orosz László, Piricse polgármestere lapunknak elmondta, hogy az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje őt is megkereste. „Arra kért, hogy az írás tartalmáról tájékoztassuk a lakókat, de ettől függetlenül a nekem címzett levelet, feladó nélküli borítékban mindenkinek kiküldte” – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: a szocialista politikus a kampányanyagban sokkal több elnyert támogatást sorolt fel, mint amennyi valójában Piricsére érkezett. „Azt írta, hogy az elmúlt években az MSZP kormányzása alatt mi csaknem 1,3 milliárd forint támogatásban részesültünk. Olyan pénzekről is ír az ex-pénzügyminiszter, amit nem csak, hogy nem kaptunk meg, de még a támogatási szerződést sem írtuk alá. Arról nem is beszélve, hogy Veres a szennyvízberuházással kapcsolatban is több mint 880 millió forint támogatást említ, miközben összesen 470 millió forintot kapunk, amihez a település 170 millió forintot tesz hozzá. Hasonlóan fals összeget ír Veres János a sportöltözővel összefüggésben is” – mutat rá a piricsei polgármester.

Orosz László hangsúlyozta, ha valóban hozzájutottak volna 1,3 milliárd forinthoz, akkor abból az egész települést kistafírungozták volna. Piricse első embere éppen ezért válaszlevelet írt Veres Jánosnak, amit szintén eljuttat a település lakóinak is. Ebben a településvezető leszögezte, hogy az MSZP-s honatya által írt adatok köszönő viszonyban sincsenek a valósággal. Mikor megkapta a levelet, azt hitte, hogy áprilisi tréfáról van szó. „Az elmúlt 8 évben környékbeli vállalkozók mentek tönkre, munkahelyek ezrei szűntek meg. A nagy szegénység miatt 180 közmunkás dolgozik a településen, az állami normatívák csökkenése miatt hitelekkel küszködünk” – áll a válaszlevélben.

(MNO)