Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Hirdetés

Handó Tünde erről csütörtökön Miskolcon, egy más témájú sajtótájékoztatón beszélt, arra reagálva, hogy az Országos Bírói Tanács (OBT) szerdai határozatával a menesztését indítványozta az OBH elnöki posztjáról. Az OBT kifogásolta egyebek mellett az OBH elnökének kinevezési gyakorlatát és az előterjesztések benyújtásának megtagadását.

A sajtótájékoztatón Répássy Árpád, a Miskolci Törvényszék elnöke úgy fogalmazott: „egy kisebbség” veszélyezteti azokat az eredményeket, amiket az elmúlt években országosan elértek a bírák.

Egy olyan testület próbálja feltüntetni magát a bírósági szervezet képviselőjének, amely ezt a pozícióját már fél éve elvesztette, a bírói kar nevében nem hozhatnak határozatot, nem nyilatkozhatnak, csupán a saját nevükben – hangoztatta a törvényszéki elnök.

Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke azt mondta: 2012-től komoly szervezeti és ítélkezési eredményeket mutatott fel a teljes bírósági szervezet, és ezt senki nem vonta kétségbe sem Magyarországon, sem nemzetközi szinten.

Az OBT a honlapján tette közzé szerdai határozatát, erre az OBH aznap közleményében úgy reagált, hogy az OBT alaptalanul vádaskodik. Az Igazságügyi Minisztérium az üggyel kapcsolatban – szintén szerdán – azt közölte: az OBH elnöke és az OBT között kialakult vitát mihamarabb fel kell oldani.


Bírósági vezetők határozatuk visszavonására szólították fel az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjait – közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a Debreceni Ítélőtábla, az Egri Törvényszék, a Nyíregyházi Törvényszék, a Debreceni Törvényszék és a Miskolci Törvényszék elnökei, továbbá a Miskolci Törvényszék összbírói értekezletén jelen lévő bírósági vezetők megdöbbenéssel értesültek az OBT szerdai ülésének határozatáról, amellyel az OBH-elnök elmozdításának kezdeményezéséről határozott.

„Az OBT döntése ellen leghatározottabban tiltakozunk, és valamennyien elhatárolódunk attól” – szögezték le.

Emlékeztettek arra, hogy a 2018. október 9-i póttagválasztó küldöttértekezleten „Magyarország bírói kara megvonta a bizalmat” az OBT-től, és egyértelműen kinyilvánította, hogy tevékenységéhez a jövőben semmilyen módon nem járul hozzá, azt nem támogatja, „ekként az OBT legitimitását vesztette”.

Egyúttal felszólították „a bírói eskütől drámaian eltávolodott, a választóik, azaz a magyar bírói kar bizalmát vesztett Országos Bírói Tanácsot”, hogy döntését haladéktalanul vonja vissza, és a bírói karra – amely az OBT működésével kapcsolatosan többször is kifejezetten és határozottan adott hangot egyet nem értésének – a jövőben semmilyen formában ne hivatkozzon.

Az OBT a honlapján tette közzé szerdai határozatát, erre az OBH aznap közleményében úgy reagált, hogy az OBT alaptalanul vádaskodik. Az Igazságügyi Minisztérium az üggyel kapcsolatban – szintén szerdán – azt közölte: az OBH elnöke és az OBT között kialakult vitát mihamarabb fel kell oldani.

Handó Tünde OBH-elnök csütörtökön Miskolcon, egy más témájú sajtótájékoztatón kijelentette, áll bármilyen vizsgálat elé: mindig betartotta a törvényeket és tisztességesen végezte a munkáját.