Nincs már közvetlen életveszélyben a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) történt csütörtöki fegyveres ámokfutás legsúlyosabb sérültje.

Csütörtökön az egyetem biofizikai intézetében, az első éves gyógyszerészhallgatók egyik gyakorlati óráján a 23 éves G. Ákos pisztollyal lövöldözni kezdett. Aorta- és gerinclövéssel halálosan megsebesítette egyik osztálytársát, a 19 éves kaposvári D. Miklóst, majd egy másik diákba ötször belelőtt. Súlyosan megsebesítette az óravezető oktatót és a folyosón dolgozó takarítónőt is. Az életveszélyes sebesüléseket elszenvedő osztálytárs hét órás műtéten esett át a PTE sebészeti klinikáján. Sikerült eltávolítani mind az öt töltényt a testéből.

A bűncselekményt követő órákban két pszichiáter elvégezte a gyanúsított sürgősségi elmeszakértői vizsgálatát. Egyikük, Huszár András, a PTE Igazságügyi Orvostani Intézetének vezetője tudósítónknak elmondta: G. Ákos évek óta depresszióban szenved, gyakran hall különböző hangokat, melyek valódiságát maga is kétségbe vonja. Kínozta az is, hogy tizenéves kora óta nem volt barátja. Úgy érezte, ismerősei csúfolják, összesúgnak mögötte. Panaszaival több pszichiátert is felkeresett, ám sosem kapta meg a számára szükséges komplex, skizoid jellegű panaszait is feltáró kezelést: az orvosok beérték azzal, hogy antidepresszánsokat írtak fel neki. Ez hozzájárulhatott állapota romlásához – véli Huszár András.

A bűncselekmény napján G. Ákos újra hangokat hallott. A tragikus végű órán úgy érezte, osztálytársai bántó megjegyzéseket tesznek rá a háta mögött. Feszültté vált. Háromszor ment ki a folyosóra. Harmadszor már a pisztolyával tért vissza, és egyből lelőtte azt a diáktársát, akiről azt gondolta, a leginkább gúnyolja őt. Ezután válogatás nélkül lőtt mindenkire, majd elhagyta a termet és az orvosi kar klinikai épületébe ment. Felliftezett a hetedik emeletre, ahonnan telefonon hívta a rendőrséget. Amikor a rendőrök odaértek, megadta magát. Előtte gondolt arra, hogy leugrik az épület tetejéről, de eltért szándékától, mert szeretett volna találkozni még a szüleivel.

Az elmeszakértői meghallgatás végén G. Ákos nem akarta elhinni, hogy valóban ő lőtte le társait. Utólag nem tudta, hogy társai valóban gúnyolták-e őt, vagy ezúttal is csak nem létező hangokat hallott. A fegyvert nem gyilkossági szándékkal vitte magával, hanem azért, hogy óra után edzésre menjen.

Huszár András a fentiekhez hozzátette: arról, hogy G. Ákos beszámítható-e, elmeszakértői megfigyelés végén döntenek. A gyanúsított a gyilkosság napján nem fogyasztott alkoholt vagy drogot, csak nyugtató nyomát mutatta ki vérében a vizsgálat.

(Népszabadság)