A sztrájk minden országban okoz feszültségeket, még azokban is, amelyekben nagy múltja van a szakszervezeti mozgalmaknak. A sztrájkolókat sokan nézik rossz szemmel, főleg azok, akiket a munkabeszüntetés a mindennapjaikban akadályoz – mutatott rá az InfoRádióban Hankiss Elemér.

Ahogy a szociológus elmondta, Magyarországon húsz évvel a rendszerváltás után még mindig nem alakult ki a szakszervezeti rendszer. Annak idején, a kerekasztal-tárgyalásokon a résztvevők csak a politikai rendszert alakították ki, nem nagyon foglalkoztak gazdasági kérdésekkel, és egyáltalán nem érintették a társadalmi kérdéseket.

Hankiss Elemér szerint mindez azért volt így, mert a politikai osztály nem volt érdekelt abban, hogy erős ellenfele legyen a társadalomban, ezért nemcsak a szakszervezeteket zilálta szét, hanem a civil mozgalmak kibontakozását is megakadályozta.

Úgy fogalmazott: átörököltük a Kádár-rendszerből a felülről szervezett politikai szakszervezeteket, amelyek az új demokratikus rendben megbénultak. Nem tudták, hogy létezhetnek-e vagy sem, hogy mit tehetnek és mit nem.

Ennek a következménye az is, hogy például a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete a követeléseikről már több mint hatvan alkalommal egyeztetett a MÁV vezetésével, az álláspontok azonban fikarcnyit sem közeledtek egymáshoz.

(inforadio.hu)