Immár hagyományosnak számító harangkongatással nyitotta meg a 2. Kézműves Magyar Ízek Vásárát Schmittné Makray Katalin.

A fővárosi Millenárison megrendezett háromnapos vásáron több mint ötezer ízt vásárolhatnak – és többnyire kóstolhatnak is – meg a látogatók. A már megismert magyar ízek mellett újdonságok is felbukkannak, például a vízibivaly-szalámi, a faszenes, tufapincében érlelt sajt vagy a homoki fehérszarvasgombás sárgadinnyelekvár.

A különleges, ízesített mézek, kézzel készült, egyedi csokoládék mellett főszerepet kapnak a sajtok, a kolbászok és a sonkák. Természetesen a borok és pálinkák kedvelői is megtalálhatják a kistermelők kínálatában a kedvükre valót.

Megnyitó beszédében a köztársasági elnök felesége elmondta, egyre jobban megnőtt a kereslet a hagyományos, magyar alapanyagokból készülő ételek, italok iránt. Ennek köszönhetően ismét előtérbe kerülhetnek a vásáron felvonuló háztáji, egyéni termelésű és kézzel készített termékek.

„A magyar élelmiszeripar, ételkultúra és a hagyományok iránti elkötelezettség ölt testet a vásár résztvevőinek kínálatában” – fejtette ki Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Mint hozzátette, a rendezvény elsődleges célja a magyar hagyományos és kézműves termékek népszerűsítése, valamint hogy teret biztosítsanak a termelők és vásárlók találkozásának.

A 2. Kézműves Magyar Ízek Vásárát kóstolóturné előzte meg, melynek résztvevői szavazhattak a legfinomabb és legkülönlegesebb ízekre. A szavazatokat az egyes turnéállomásokon illetve a vásáron összesítik, győztest pedig vasárnap hirdetnek.

Az ízmustra szervezőinek fő célja, hogy hatékonyan segítsék a magyar termelőket, ezért a több mint 100 termelőnek az első, februári vásárhoz hasonlóan ezúttal sem kellett helypénzt fizetnie.

A vásár részleteiről hasznos információk olvashatók a rendezvény honlapján (www.kezmuvesizekvasara.hu).

(MTI)