Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Hirdetés

Szavai Valentina egyike azoknak a szerencsés fiataloknak, akik idén nyáron költözhettek be a Fecskeházakba, amelyeket egy kihasználatlanul álló, egykori vállalati üdülő felújításával tett otthonossá a helyi önkormányzat. Az öt újjá­varázsolt lakást olyan fiatalok foglalhatták el, akik Harkányban dolgoznak, és hosszú távú letelepedést terveznek a Baranya megyei helységben. Vannak közöttük pedagógusok és közművelődési feladatokat ellátó fiatal értelmiségi is, akik a következő évtizedekben a harkányi polgárság megerősítésén fáradoznak majd.

Mindannyian családalapítás előtt állnak még. Az önkormányzati dolgozó Valentina eddig a hat kilométerre levő, pár száz fős Drávaszabolcsból ingázott naponta Harkányba.

– Szeretem a munkámat, egyre több szálon kötődöm a városhoz, a legtöbb barátom idevalósi, törzsvendégek vagyunk a híres helyi fürdőben. Ha majd eljön az ideje, itt tervezem a családalapítást is, ezért pályáztam meg a kétéves lakhatási lehetőséget, hiszen ez alatt az idő alatt nem kell lakbért, csak rezsit fizetni. Addig igyekszem minél több pénzt félretenni, hogy összegyűjtsem az önerőt egy saját ingatlan megvásárlásához. Harkány éppen olyan léptékű település, amilyet elképzeltem magamnak: a nyári szezon alatt nyüzsgő, szezonon kívül azonban nyugodt kisváros, amelyet Pécs közelsége még vonzóbbá tesz.

Valentina azt is elmeséli, hogy harkányi lakosként és helyi munkavállalóként már sikeresen indulni tudott az önkormányzat által meghirdetett ösztöndíjpályázaton is, amelynek célja szintén a fiatalok helyben tartása. A program részeként fél évig számíthat majd havi húszezer forint juttatásra, segítségként az önállósuláshoz vezető úton.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Szavai Valentina (b), Baksai Endre Tamás (k), Baksai Endre Tamás (j)

Valentinával együtt indulunk el arra a rendezvényre, ahol a város polgármestere ünnepélyes keretek között átadja a nyertes pályázóknak a támogatói szerződéseket. Miközben a tavaly felújított rendezvényközpontba igyekszünk, az utcán sétáló helyiektől megtudjuk, hogy bár Harkányban akár már ötvenezer forintért is lehet garzonlakást bérelni, kevés a kiadó ingatlan, ezért is kulcsfontosságú, hogy a városvezetés önkormányzati bérlakások átadásával támogassa a letelepedést. A helyiek szerint a munkahelykínálat főként az idegenforgalomra korlátozódik, ebben az ágazatban már munkaerőhiány van. A szórakozási és kikapcsolódási lehetőségekről azt mondják: sokat javult a választék az elmúlt években, a fesztiválokat és rendezvényeket a harkányiak ingyen látogathatják, de térítésmentesen vagy kedvezményesen vehetik igénybe a Közép-Európa egyik leghíresebb fürdőhelyeként számontartott Harkányi Gyógy- és Strandfürdő szolgáltatásait is.

Bischof Lilivel, a Pécsi Tudományegyetem kommunikáció és médiatudomány szakos diákjával egy pizzériában futunk össze.

– Szívesen maradnék a városban a diploma megszerzése után, ha a Villányi borvidékhez közel megfelelő állást találnék az idegenforgalmi szektorban, például rendezvényszervezőként. Úgy látom, hogy Harkány folyamatosan fejlődik, de szükség lenne új munkahelyekre a gazdaság egyéb ágazataiban is, illetve olyan közösségi helyekre, ahol a fiatalok találkozhatnak, kulturáltan szó­ra­kozhatnak.

Az ösztöndíjátadó ünnepségre készülődő Baksai Endre Tamás polgármester elmondja: egész évben igyekszik aktív kapcsolatot ápolni a helyiekkel, az őszi kampányidőszak finisében például több száz családot személyesen is meglátogat. Így volt ez a 2014-es helyhatósági választások előtt is, amikor szintén a fiatalok helyben tartását jelölte meg legfőbb célként. A városvezető a következő ötéves ciklusban is szeretné folytatni a már megkezdett, Sikeres Harkányért programot.

– A 32 fős általános iskolai osztályomból mindössze öten maradtunk Harkányban, de tudok olyan későbbi évfolyamokról is, ahonnan szinte mindenki elvándorolt. Az Esély otthon kezdeményezéssel az elmúlt évtizedekre jellemző elköltözési hullámot szeretnénk megállítani. Ezzel párhuzamosan hangsúlyos feladatként jelöltük meg a gazdaság megerősítését, a gyógyfürdőre épülő egészségügyi szolgáltatások színvonalának emelését. Úgy tűnik, hogy a kitűzött célt sikerült elérni, hiszen a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő 2019-ben az Év Fürdője lett, megelőzve a híres hajdúszoboszlói létesítményt. Ez azért is fontos, mert a két legnagyobb foglalkoztató, a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház és a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. mintegy ötszáz dolgozónak nyújt megélhetést.

A polgármester megjegyzi, hogy a fürdőfelújítás 3,9 milliárd forintos kiemelt kormánytámogatásból, folyamatosan való­sul meg, a fejlesztés első üteme már elkészült. Ennek és a korábbi korszerűsítéseknek köszönhetően egyre növekszik a fürdőbe látogató vendégek száma. A városvezető azt is elmeséli, hogy modernizálták az intézményhálózatot is, ennek részeként bővítették a bölcsődei és óvodai férőhelyeket, hiszen a születések száma Harkányban enyhe növekedést mutat.

– Harkányt vissza tudtuk tenni a térképre, erősödik a bizalom a város iránt. 2014-óta pár száz fővel emelkedett a lakosságszám, az eladó ingatlanok nagyrészt elkeltek.

A polgármester hozzáteszi, a folyamatot az önkormányzat különböző kedvezmények bevezetésével serkentette, a szóban forgó harkányiak ugyanis mentesülnek az ingatlanadó-fizetési kötelezettség alól, és a parkolás is ingyenes a helyieknek.

Beszélgetés közben sorra érkeznek az ünnepség résztvevői, az ösztöndíjpályázat nyertesei. A 13 díjazott között találhatók olyan helyi lakosok, akik újonnan álltak munkába, de olyan fiatalok is, akik frissen telepedtek le Harkányban – ők részesülnek a havi húszezer forint támogatásban. A vállalkozást indító lakosokat, köztük Kovács Ákos Tamást is, 150 ezer forint egyösszegű juttatás illeti meg.

– Épületgépész vagyok, víz-, gáz- és fűtésszereléssel foglalkozom főként nagyobb volumenű pécsi építkezéseken, de helyben is sok munkám akad. Jó lehetőségnek tartom a pályázatot, hosszú távra tervezek. Figyelem a város nyújtotta képzési lehetőségeket, és ha alkalom adódik rá, szívesen tanulnék új szakmát is, például klímaszerelést.

Az Esély otthon program 35 év alatti résztvevői, legyenek bár értelmiségiek vagy szakmunkások, lakásbérlők, képzésben részt vevők vagy ösztöndíjasok, mind egyetértenek abban, hogy korosztályuk tagjai egyre inkább megtalálják számításukat a fejlődésnek indult Harkányban. A harkányihoz hasonló Esély otthon program az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatának eredményeként az ország további 66 településén valósulhat meg.