30 éves a visegrádi együttműködés. Együtt többre vagyunk képesek // The Visegrad cooperation turns 30. Together we can achieve more 💪💪💪💪

Posted by Orbán Viktor on Monday, February 15, 2021
Hirdetés

A lengyel miniszterelnök cikkét a magyar kormányfő is megosztotta közösségi oldalán.

Európában a kommunizmus bukása következtében megszabadultunk a szovjet befolyás alól. A közép-európai országok előtt új lehetőségek nyíltak, új kihívások keletkeztek. Harminc évvel ezelőtt, alig több mint egy évvel e történelmi eseményt követően, 1991. február 15-én – a magyarországi Visegrádon, ahol 1335-ben a magyar, a lengyel és a cseh király történelmi jelentőségű találkozója volt – létrejött egy szintén történelmi jelentőségű, egyedülálló együttműködés: a visegrádi csoport – írta a lengyel kormányfő.

„Ma a visegrádi csoport ereje a közös együttműködésben mutatkozik meg, az EU struktúráján belüli erősebb tárgyalási pozícióban, régiónk érdekképviseletében és a stratégiai céljai­nak bemutatásában a nemzetközi porondon. Együtt többre vagyunk képesek”

– fogalmazott Mateusz Morawiecki.

Korábban írtuk

„Mint négy szuverén állam nem szükséges, hogy minden kérdésben egyetértsünk, mégis a földrajzi szomszédság, a nagyon szorosan összefonódó történelmünk okozta azonosság és a közös társadalmi-gazdasági kihívások eredményezik, hogy a közös érdekeink köre igen széles. Ezt bizonyítják a rendszeres és aktív ágazati együttműködések tucatnyi területen, mint például a biztonság, a migráció és a politikai összetartás, de ugyanígy az egységes piac vagy épp a digitális gazdaság fejlesztése” – olvasható a cikkben.

A lengyel kormányfő a cikkben kitért a V4-ek Európai Unión belüli sikereire, kiemelkedő mutatóikra is. Szót ejtett a járványhelyzetről is, ami kapcsán kiemelte a jószomszédi együttműködés fontosságát a válsághelyzetek leküzdésében.

Mateusz Morawiecki megemlékezett a sok évszázados lengyel-magyar barátságról is:

„Lengyelország és Magyarország között rendkívül erősek azok a kapcsolatok, amelyek az évszázadok során kialakultak. Büszkék vagyunk arra, hogy állampolgáraink testvérként tekintenek egymásra.”

A lengyel kormányfő cikkét a Magyar Nemzetben, IDE KATTINTVA olvashatják el teljes terjedelmében.