Három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt embercsempészés bűntette miatt gyorsított eljárásban a Nagykátai Járásbíróság egy férfit, akinek négy szír migránst találtak az autójában, amikor Tápiószecsőn elfogták – tájékoztatta a Pest Megyei Főügyészség szóvivője pénteken az MTI-t.

Gyugyi Csilla elmondta, hogy a négy szír állampolgár több embercsempész közreműködésével augusztusban érkezett Magyarországra. Budapesten egy arabul beszélő férfival megállapodtak abban, hogy az fejenként 500 euróért sofőrt szerez számukra, aki Németországba viszi őket. Előlegként összesen 500 eurót adtak át a szervezőnek, ő ebből 400-at továbbított a sofőrnek, mondván, a többit majd a célnál kapja meg.

A szóvivő közlése szerint a férfi vállalta, hogy a határsértőket Németországba viszi, és augusztus 17-én el is indult velük a fővárosi Keleti pályaudvarról, de nem Ausztria felé, hanem Tápiószecső irányába. A településre érő járművet rendőrök akarták megállítani, hogy ellenőrizzék a benne ülőket, ám a sofőr elhajtott, és csak akkor állt meg, amikor a szirénázó rendőrautó utolérte.

A szír utasok nem tudták igazolni magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, ezért a sofőrt a rendőrök embercsempészés alapos gyanúja miatt őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték.

A Nagykátai Járási Ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé a vádlottat, megbízójának nyoma veszett. A vádlottat a Nagykátai Járásbíróság három év letöltendő börtönre ítélte és öt évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától – tette hozzá Gyugyi Csilla.  

MTI