Elrendelte a bíróság Csonka Gábor, Lendvai Ildikó volt kampányfőnökének elővezetését, miután két héttel a határidő letelte után sem vonult be a börtönbe – tudta meg a Magyar Nemzet.

A szocialista frakcióvezető volt emberét 3 év börtönre ítélte a bíróság, mert 5 millió forint kenőpénzt vett át az MSZP Köztársaság téri székházában. Csonka – az adócsalásért elítélt Kabai Károlyhoz, Veres János volt üzlettársához hasonlóan – pszichés állapotára hivatkozva kérte többször büntetésének elhalasztását, ám ezt legutóbb elutasította a bíróság. Bár ügyvédje fellebbezett – ez nem halasztó hatályú – így december 19-én meg kellett volna kezdenie büntetését.

Az ünnepek előtt Csonkát többen is látták egy budakalászi bevásárlóközpontban. Ha a rendőrség nem találja meg lakóhelyén a bujkáló politikust, körözést is kiadhatnak ellene.

Csonka esete kísértetiesen emlékeztet egy másik volt szocialista politikus, Kabai Károly ügyére, aki ellen szintén elővezetési parancsot, majd később körözést kellett kiadni, miután nem volt hajlandó bevonulni a börtönbe. Kabait, aki Veres János pénzügyminiszter egykori üzlettársa és Nyírbogát MSZP-s alpolgármestere volt, adócsalás, csalás és magánokirat-hamisítás miatt áprilisban ítélte három és fél éves börtönbüntetésre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság.

(Magyar Nemzet, hírTV)