Most elkészült az a monolit lakóházba, amely biztonságot nyújt a természeti katasztrófák, így az árvíz ellen is. A több mint 100 négyzetméteres ház 20,5 millió forintból készült el kevesebb mint két hónap alatt, 3600 munkaórával, példátlan összefogásnak köszönhetően. A másik két monolit lakóházba is beköltözhetnek a családok még karácsony előtt.

A szerencsétlenül járt család 2 millió forint önrészéhez a Holcim 8,4 millióval, a III. kerületi önkormányzat – gyűjtés és saját tőke bevonásával – 8,3 millióval járult hozzá. Piaci értéken közel két millió forint értékű építőanyaggal segítettek a további támogatók alacsony áron adott építőanyagaikkal. A 20,5 millió forint tartalmazza a burkolatokat, a gáz központi fűtést, és a szaniterekkel felszerelt fürdőszobát. A P1-BAU Kft. generál kivitelezőként vett részt a beruházásokban. Ezen felül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés kétmillió forintos támogatást ad a házak bútorzatához, Vincze Zsuzsanna lakberendező pedig önkéntes munkában segíti a családokat tanácsaival.

A három gyermekes Dudásék házát júniusban tette tönkre a felsőzsolcai árvíz. Az átmeneti időszakot a feleség és a gyerekek a szülőknél egy kis szobában a családfő pedig egy lakókocsiban vészelte át.

„Nem tehetünk különbséget a nélkülözők között aszerint, hogy az ország melyik településén élnek. Katasztrófa esetén a szolidaritás nem állhat meg Óbuda-Békásmegyer határainál, ezért is éreztük kötelességünknek, hogy lehetőségeinkhez mérten segítséget nyújtsunk egy felsőzsolcai fedél nélkül maradt családnak” – emelte ki beszédében Bús Balázs, Budapest III. kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat polgármestere.

A monolit vasbeton technológia nagy előnye az időtállóság és a természeti katasztrófák elleni nagyobb biztonságot adó szerkezet, ami összhangban van a támogatók céljával: hosszú távú megoldást találni az árvízkárosultak számára. Ezt a célt segíti elő a Beston csapata, ők árvízi újjáépítésre kidolgozott speciális programjukkal támogatják a közös ügyet.

„Örülünk annak, hogy ez az épület és a hamarosan elkészülő másik két monolit lakóház például szolgálhat arra, van tartós, masszív megoldás, ami árvíz biztos és kevesebb, mint 60 nap alatt megépíthető. Ez a projekt konkrét és átvitt értelemben is illeszkedik vállalatunk filozófiájába, miszerint szilárd és megbízható alapokon építünk” – mondta Richard Skene a támogató Holcim elnök-igazgatója.

Az ünnepélyes átadáson részt vett a rendkívüli összefogásban összekovácsolódott valamennyi fél, akik időt, fáradtságot nem kímélve vett részt a munkában, így a Holcim Hungária Zrt. a III. kerületi Önkormányzat, a Beston, a Bramac Kft., a Neo Építészműhely Kft., a P1-Bau Kft., a Semmelrock Stein+Design Kft., valamint dr. Gácsi Gabriella ügyvéd.

„A jó szándék és a segítőkészség csodálatos megnyilvánulása a most felépült három lakóház. Három nagy szervezet fogott össze egy nemes cél érdekében, hogy a Felsőzsolcai árvízben házaikat elvesztő családoknak a tél beállta előtt fedél legyen a feje fölött. A Holcim Magyarország Zrt. főkezdeményező mellett a Budapest III. kerületi önkormányzat és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat hozzájárulásával létrejöhettek ezek a modern családi házak. Mindenki segített a tervező, a kivitelező a hatóságok és az adományokat felajánlók, hogy a három család a tragédia után is teljes életet élhessen. Ehhez kívánunk sok boldogságot nekik” – tette hozzá Csiger Lajos a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közgyűlési alelnöke.

* * *

Az „egy település-egy ház” akciót a KDNP-frakció polgármesterei kezdeményezték az árvíz után, az ötletgazda Hoffmann Pál, Tököl polgármestere volt. Bús Balázs (Óbuda-Békásmegyer), Földi László (Cegléd), Habis László (Eger), Michl József (Tata) és Szászfalvi László (Csurgó) polgármesterek mellett Tóth Csaba (Pamuk) és Böröcz János (Somogyvámos) polgármesterek rögtön csatlakoztak az akcióhoz, később mások is követték őket. A KDNP a többi frakció polgármester-képviselőit is kérte, hogy támogassák a kezdeményezést.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy egy település egy árvízkárosult családnak segítsen azzal, hogy házukat teljes mértékben helyrehozzák.

Óbuda-Békásmegyer nem egy, hanem három ház építését vállalta, közülük az egyiket adták át, a másik kettő november végére-december elejére készül el.