A múlt heti sztrájk miatt három nappal meghosszabbítják a kétheti, a havi és a negyedéves, valamint a környéki 5 és 10 kilométeres bérletek érvényességét, közölte szerdán este a BKV. A HÉV-bérletekre nem vonatkozik a kompenzáció.

Állásfoglalásuk alapján a sztrájkot vis maiornak kell tekinteni, ennek ellenére döntött úgy a menedzsment, hogy az utasokat kárpótolni kell.

„A sztrájk ideje alatt a paraméterkönyvi előírásokhoz képest a BKV Zrt. összességében közel 50 százalékos szolgáltatási szintet teljesített a férőhelykilométer teljesítményben, sajnálatos módon azonban ez területileg nagyon egyenlőtlenül oszlott el” – olvasható a közleményben.

A HÉV esetében ugyanez a mutató 84 százalékos, ezért nem vonatkozik a HÉV-bérletekre a meghosszabbítás.

Az éves Budapest-bérletek esetében csak 2011-es bérletek vásárlásakor adnak kedvezményt, ami a bérlet árának 3/365-e lesz.

A sztrájk időtartamára érvényesített 24 órás, 72 órás, heti- és családi jegyek a nagy közlekedési csomópontokon lévő pénztárakban január 22. és február 28. között becserélhetők.

A BKV arra kérte az utasokat, hogy akinek lejárt a bérlete, de még nem vásárolt új szelvényt, péntekig ezt mindenképpen tegye meg, mert így kaphatja meg a három nap kompenzációt.

A bérletek jóváírásáról Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vetett fel először kérdéseket [1], majd Kocsis István, a BKV vezérigazgatója jelentette ki [2] múlt hét csütörtökön, hogy megvizsgálják az ellentételezés lehetőségét.

A VEKE arra szólította fel a BKV-t, hogy az elmaradt szolgáltatás napjainak számával hosszabbítsák meg, az éves bérlettel rendelkezőknek pedig 2011-ben ezzel arányos kedvezményt biztosítsanak. Elmaradt szolgáltatásnak tekintik a sztrájk hat napján túl a sztrájk előtti munkalassítást is, valamint azon esetleges napokat, amíg a sztrájk után a paraméterkönyv szerinti forgalmi rend helyreállítása maradéktalanul nem sikerül.

(Index)