Az Országos Roma Önkormányzatban a Fiatal Romák Országos Szövetsége listájáról 2019-ben bejutó Kozák János Máté lemondott képviselői mandátumáról. Az NVB – a jelölőszervezet kérésére – a lista 31. helyén szereplő Kozák Dávidnak adta ki a mandátumot.

Hirdetés

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatában Flódung János (Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület) szintén lemondott képviselői mandátumáról. Az NVB – a jelölőszervezet kérésének megfelelően – a lista 48. helyén szereplő Bürgermayer Stefannak adta ki a mandátumot.

Az Országos Örmény Önkormányzat közgyűlése megállapította, hogy az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület listájáról 2019-ben mandátumot szerző Esztergály Zsófia Zita képviselői megbízatása megszűnt, mert egy éven át nem vett részt a testület ülésén. Az NVB – a jelölőszervezet kérésére – a megüresedett mandátumot a lista 7. helyén szereplő Fabók Dávidnak adta ki.

A határozatok nem jogerősek, három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani ellenük.

Az NVB pénteki ülésén már csak az Országgyűlés által választott tagok vehettek részt, mivel Áder János köztársasági elnök kedden kitűzte az országgyűlési képviselő-választást és az országos népszavazást április 3-ára. Az NVB-t ezután el kellett hagyniuk az országgyűlési frakcióval rendelkező pártok delegáltjainak, a bizottság munkájában a továbbiakban csak a hét választott tag vesz részt, a határozatképességhez tehát négyük jelenléte szükséges.

A testület az országos listát állító pártok és országos nemzetiségi önkormányzatok delegáltjaival bővül majd ki. Az országos listájuk nyilvántartásba vételének jogerőssé válásától – az Országgyűlés alakuló üléséig – a pártok egy-egy tagot delegálhatnak az NVB-be, közös lista esetén a jelölőszervezetek együttesen jogosultak egy ember delegálására. A nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok is megbízhatnak egy-egy embert a képviseletükkel az NVB-ben, de ők csak a nemzetiségeket érintő ügyekben szavazhatnak.

Korábban írtuk