A Fidesz alelnöke azt mondta, amennyiben a következő kormányzati ciklusban is országgyűlési képviselő lesz, e három területen kíván azonnal törvényjavaslatot benyújtani az új parlamentnek.

Mint elmondta, egyik javaslatában arra kötelezné a kormányt, hogy a jogosítvány megszerzésének újra legyen feltétele a nyolc általános iskolai osztály elvégzése.

A politikus a másik törvényjavaslatban arra tesz majd javaslatot, hogy a tanárokkal szemben elkövetett erőszak büntetési tétele a jelenlegi 0-3 évről 1-5 évig terjedő szabadságvesztésre változzon.

Kósa harmadikként arról az indítványról beszélt, amely szerint a szülő az önkormányzatok közbeiktatásával kaphatná csak meg a családi pótlékot, ha nem tesz eleget a gyermekét érintő iskoláztatási kötelezettségének.

Kósa Lajos jelezte: a Fidesz elnökségének is bírja a felhatalmazását abban, hogy a párt parlamenti frakciója, függetlenül attól, ki alakít kormányt, támogatni fogja az említett javaslatokat.

Kósa egy 2005-ös adatra hivatkozva kitért rá: Magyarország felnőtt népességének 17 százaléka nem rendelkezik általános iskolai végzettséggel, ők a „született munkanélküliek”.

Ezen a helyzeten Magyarországnak elemi érdeke, hogy változtasson – jegyezte meg.

Az iskolai erőszakkal kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy Hiller István szakminiszter egy évvel ezelőtti ígérete ellenére máig nem került sor a Büntetőtörvénykönyv (Btk.) ilyen irányú szigorítására.

„Számoljon ma Magyarországon mindenki azzal, hogy ha egy tanárt pofon vág, akkor le kell ülnie egy évet: itt indul a tanárok inzultálása” – fogalmazott Kósa, aki szerint „jelezni kell, hogy ami az országban folyik, az tovább nem folytatható”.

A családi pótlékról szólva kijelentette: nem feltételezhető, hogy helyesen használja fel a családi pótlékot az, aki nem képes iskolába járatni a gyerekét.

„Az ilyen szülő ne számítson arra, hogy vele a társadalom szolidaritás tanúsít” – tette hozzá Kósa Lajos.

(fidesz.hu)