Kásler Miklós elmondta, az Egészséges Budapest Programban (EBP) beruházásainak részeként 1,9 milliárd forintból onkológiai terápiás eszközök, míg egymilliárd forintból mellkassebészeti eszközök és berendezések vásárlására nyílt lehetőség.

A miniszter kitért arra, hogy az OOI több évtizede a magyar onkológia szervezési, módszertani, epidemiológiai és kutatási-oktatási központja. Az intézet állította össze 1993-ban a magyar nemzeti rákkontroll programot, amelyet folyamatosan megújítottak, és ez a program a magyar népegészségügy meghatározó programja is.

Az OOI az egyetlen olyan intézmény Közép- és Kelet-Európában, amely az európai akkreditáció végeredményeként a legmagasabb szakmai besorolást kapta, és ez tette lehetővé azt is, hogy az intézet megszervezze és létrehozza a Közép-Európai Onkológiai Akadémiát – mondta az onkológus professzor.

Hirdetés

Korábban írtuk

Ahhoz, hogy az intézete meg tudja tartani nemzetközi rangját, elengedhetetlen az intézet technológiai háttérének folyamatos megújítása.

Kásler Miklós hangoztatta, hogy a koronavírus-járvány alatt sem állt le az Egészséges Budapest Program, az abban érintett intézmények fejlesztése folyamatos.

A mostani beszerzés között van két új lineáris gyorsító sugárterápiás berendezés és a hozzájuk kapcsolódó munkaállomások kialakítása, valamint egy belső besugárzó készülék (brachyterápiás afterloader), valamint egy color-doppler ultrahang készülék – ismertette a miniszter.

A beruházások másik része a mellkassebészeti osztály eszközeit műszereit érintik, összesen 137 eszközt.

A miniszter kitért arra, hogy hosszú évtizedek óta az OOI-ban lett lehetőség először az első magyarországi tüdőátültetésre 2015-ben, azóta ezen beavatkozások száma közelít a százhoz. Polgár Csaba, az OOI főigazgatója hozzátette: a szerződéseket aláírták, így a készülékek november elejére, közepére érkezhetnek meg az intézménybe.

Hozzátette: örömére szolgál, hogy a kormány kiemelten segíti a hazai onkológiai hálózat kiteljesedését és ezen belül is az országos intézet műszerparkjának fejlesztését.

A beszerzéseket hosszú előkészítő munka előzte meg, és a mostani beruházással nem lesz hatévesnél idősebb berendezés az OOI-ben.

Kásler Miklós a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban újságírói kérdésre megerősítette, hogy megkezdődött a Richter gyógyszercég által – generikumként – előállított remdesivir hatóanyag klinikai vizsgálata, kipróbálása.

Mint mondta, még márciusban elkészült a járvánnyal kapcsolatos diagnosztikai és terápiás eljárásrend, ez utóbbiban mind a favipiravir, mind pedig a remdesivir hatóanyag szerepelt.

A remdesivir hatóanyagú gyógyszer klinikai vizsgálatában a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, a Szent János kórház és négy orvosegyetem vesz részt – mondta a miniszter.