Mesterházy elmondta, hogy az MSZP új elnöksége vasárnap délelőtt tárgyal a kialakult helyzetről, illetve arról, hogy tárgyalódelegációjukat milyen mandátummal hatalmazzák fel.

Az új kormányról, illetve miniszterelnökről a liberálisokkal és a demokrata fórummal – az MSZP választmányának elnöke, a frakcióvezető, valamint a párt régi-új elnöke, maga Gyurcsány Ferenc tárgyal majd. A tervek szerint az MSZP két hét múlva rendkívüli kongresszuson jelölne új miniszterelnököt.

Baja osztja Mesterházy véleményét

Baja Ferenc – az MSZP szocialista platformjának elnöke – már a kongresszuson MSZP-SZDSZ-MDF koalícióról beszélt a kapcsolat.hu internetes portálnak. Szerinte az előre hozott választásokat mindenképpen el kellene kerülni. A politikus nem zárja ki, hogy az új kormánynak Bokros Lajos – az MDF európai parlamenti listavezetője – is tagja legyen, arról azonban nem beszélt, hogy miniszterelnökként vagy miniszterként csatlakozhatna az új kabinethez a Horn-kormány volt pénzügyminisztere.

– Nem kevés kockázatú ez a döntés, itt az embernek azt kell tudnia, hogy szükségszerűen ellene kell menni annak, hogy előre hozott választás legyen, mindent meg kell tenni érte. Én ma 75 százalékos esélyt látok, hogy rövid koalíciós tárgylások után új miniszterelnökkel új koalíciós kormány születik – fogalmazott Baja.

Szanyi: Bokros neoliberalizmusa megbukott

Szanyi Tibor viszont nem látná szívesen Bokros Lajost az új kormányban, mert szerinte az általa képviselt neoliberális gazdaságpolitika megbukott. A szocialista politikus azt támogatná, hogy a szocialista frakcióból kerüljön ki az új kormányfő.

– Meggyőződésem az, hogy most messzemenően nem annak a neoliberális iskolának kellene az ország irányítását kézbe venni, amely az elmúlt 30 évben leszerepelt, baloldali populizmustól is távol kell tartsuk magunkat, de az sem jó, ha az a verseny indul el, hogy hogyan lehet még nagyobbat csapni a népen. Csupán a pazarlásaink, ostoba kiadások megfékezésével nagyon rövid távon is rendbe lehet tenni a büdzsét – így Szanyi.

Békesit nem keresték

Nem kapott felkérést a kormányfői posztra a szocialistáktól viszont Békesi László – ezt maga az érintett mondta el a köztelevízióban. A közgazdász – akinek a Reformszövetség programjának kidolgozásában is szerepe volt – úgy látja, hogy a magyar gazdaság visszaesése jóval nagyobb lesz, mint amennyivel ők hetekkel ezelőtt számoltak: szerinte ma már a korábbi 355 helyett akár 500 milliárdos forintos megtakarításra is szükség lehet. Márpedig Békesi kételkedik benne, hogy egy ilyen mértékű kiadáscsökkentést keresztül lehet vinni az MSZP-frakción. A közgazdász ugyanakkor hozzátette: az SZDSZ-t és az MDF-et megalkuvásra késztetheti az, hogy elkerüljék az előre hozott választásokat, és bennmaradjanak a parlamentben.

Herényi: Nem lesz ránk szükség

Az MDF kész tárgyalni a szocialistákkal, de a koalíciót kizárják. Herényi Károly korábbi frakcióvezető a köztévé reggeli műsorában azt mondta: egy jó reformprogramot támogatnának, de szerinte az MSZP az SZDSZ-szel fog megegyezni, így rájuk nem lesz szükség.

A politikus az Országgyűlés feloszlatását tartaná jó megoldásnak, de erre a liberálisok ellenkezése miatt nem lát esélyt.

(hírTV)