A következő kevesebb mint fél évben három különféle címen kapnak extra juttatást a nyugdíjasok – a különféle kormányzati bejelentések alapján azt is tudni lehet, hogy nagyjából mekkora összeg és pontosan mikor érkezhet meg az érintettekhez.

Hirdetés

Az első két kifizetést november elején kapja kézhez a nagyjából 2,7 millió időskorú, a harmadik jövő februárban lehet esedékes.

Az állam minden év elején az infláció tervezett értékével emeli a nyugdíjakat. Ha a pénzromlás ezt a mértéket meghaladja, kiegészítő nyugdíjemelésre kerül sor. Erre az évre korábban háromszázalékos inflációt becsült a pénzügyi kormányzat, azonban a pandémia és az annak nyomában járó globális lezárási hullám ellátási fennakadásokat okozott, a világgazdaság folyamatai pedig idehaza is éreztették hatásukat – például úgy, hogy emelkedtek az árak.

A magasabb infláció miatt a kormány – nem szokványos módon – nyáron rendkívüli kiegészítő nyugdíjemelést hajtott végre, a pénzromlás üteme miatt azonban az év végén újabb kiegészítő emelés vált szükségessé. Ennek összege novemberben érkezik meg a címzettekhez.

Korábban írtuk

Ugyanígy a következő hónapban kapják kézhez a jogosultak a nyugdíjprémiumot. E juttatás akkor jár, ha a gazdaság éves becsült növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. Ez idén bizonyosan megtörténik, egyes számítások immár 7,5 százalék körüli bővülést valószínűsítenek. A nyugdíjprémium összege – mely egy szorzat eredménye – a törvény szerint maximum nyolcvanezer forint lehet.

Orbán Viktor bejelentése szerint minden érintett ekkora összeget, vagyis nyolcvanezer forintot kap novemberben prémiumként, azok a nyugdíjasok is, akiknek a jogszabály alapján elvégzendő szorzás szerint ennél kevesebb járna.

A harmadik juttatás a 13. havi nyugdíj lesz, ezt jövő februárban kapják meg az időskorúak. A kormány tavaly, a pandémia idején döntött a 2009-ben eltörölt juttatás visszaállításáról, ennek menetét pedig jogszabályba is foglalták. Eszerint idén januárban egyheti nyugdíjat jelentett a 13. havi juttatás, a kincstár folyósította is a summát. A törvény alapján jövőre kétheti nyugdíj járna, de a kormányfő tegnap arról beszélt: ha a gazdaság helyzete ezt lehetővé teszi, már 2022 elején egész havi összeg lesz a 13. havi ellátás. Mint Orbán Viktor utalt rá, erről még nem született kormányzati döntés.

Az eredeti cikket IDE kattintva olvashatják a Magyar Nemzet oldalán.