Nebraska, Idaho, Indiana, Kansas, Oklahoma és Alabama arra az álláspontra hivatkozva tiltotta be a 20. hét utáni abortuszt, hogy a magzat ebben a korban már megérzi a fájdalmat. A lap által megszólaltatott szakértők szerint ezt az álláspontot az orvostudomány nem támasztotta alá, valamint a tagállamok által elfogadott új, megszigorított törvények sértik a szövetségi legfelsőbb bíróság vonatkozó útmutatását. Annak értelmében ugyanis az abortusz lehetőségét mindaddig nem szabad elvetni, amíg a magzat alkalmassá nem válik a méhen kívüli önálló életre, amit rendszerint az orvosok a terhesség 24. hetére, vagy annál későbbre tesznek.

Az említetteken kívül Iowában és több más államban is hasonló törvény elfogadására készülnek, s a The New York Times szerint az Egyesült Államokban egy év alatt több tucatnyi intézkedéssel nehezítették meg a terhességmegszakítást. Az abortusz kérdése téma lett az amerikai elnökválasztási kampányban is: a hét eddigi republikánus elnökjelölt közül öt támogatja a magzati fájdalomra hivatkozó törvénykezést, s csak kettő – Mitt Romney és Herman Cain – nem hajlandó erre.

Az új tagállami abortusztörvényeket még nem támadták meg a bíróságokon. Az abortuszpártiak óvatosak, mert attól tartanak, hogy egy rosszul előkészített per végül a legfelsőbb bíróság elé kerülhet, s egy új ítélet megbolygathatná az 1973-as Roe kontra Wade ügyben hozott ítéletre épülő joggyakorlatot, amely a magzat önálló életképességét tartja vízválasztónak.

A hat tagállam által elfogadott abortusztörvények értelmében a 20. héten túl a művi vetélés előidézése csak az anya vagy a magzat halálának elkerülése érdekében lehetséges, vagy abban az esetben, ha a szülőt súlyos fizikai károsodás fenyegeti. A magzat súlyos fizikai károsodása, és a nemi erőszakból vagy a vérfertőzésből eredő fogantatás nem jelent kivételt a tilalom alól.

A New York-i Guttman Intézet adatai szerint az Egyesült Államokban végrehajtott évi 1,21 millió abortusz 1,5 százalékát végzik el a terhesség 20. hetén túl, összesen mintegy 18 ezret.

(MTI)