Az OMÉK-on a Vidékfejlesztéi Minisztérium (VM) megállapodást írt alá 16 jelentős élelmiszer-feldolgozó céggel. Minderről közleményben tájékoztatta a tárca az MTI-t.

A Kiváló Magyar Élelmiszer címet az idén a Borecet Kft. Tokaji borecet tokaji furmintból, Tokaji borecet tokaji muskotályból és Tokaji borecet tokaji aszúból termékei, a Tebike Kft. Pálpusztai sajtja, valamint a Madarasi Pálinka szőlőpálinkája és birspálinkája nyerte el.

Az idei díjazottakkal együtt közel 70 vállalkozás több mint 430 terméke viseli a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet.

Kardeván Endre, a VM államtitkárának véleménye szerint a védjegy legfontosabb üzenete a vásárlók számára, hogy az azzal ellátott termékek valóban az exkluzív minőséget képviselik. A közlemény szerint az államtitkár a díjátadó gálán hangsúlyozta, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium elkötelezett a Kiváló Magyar Élelmiszer rendszer mellett, amely a korábbiakhoz képest szigorúbb feltételeket támaszt a védjegy viselőivel szemben. Ezentúl a KMÉ logó alatt kötelező lesz a „magyar termék”, „hazai termék”, „hazai feldolgozású termék” kiegészítő felirat feltüntetése, és az ezzel járó szigorú szabályok betartása.

A közlemény ismerteti, hogy a VM olyan élelmiszergyártó vállalkozásokkal kötött megállapodást az OMÉK-on, amelyekkel a kormányzati stratégiai célok kidolgozása során együtt tud működni, amelyektől a döntés-előkészítési folyamatokban közvetlenül első kézből kaphat visszajelzést a tervezett intézkedések lehetséges hatásairól.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az aláírás alkalmából elmondta: a megállapodást aláíró vállalkozások erősítik azt az utat, azt az elvárást, amelyet a kormány, a vidékfejlesztési tárca képvisel a hazai élelmiszerekkel kapcsolatban. Hozzátette: bízik abban, hogy a most aláírt együttműködési megállapodások további partnereket ösztönöznek az együttműködésre.

A miniszter kiemelte: még több siker, még több munkahely és magasabb foglalkoztatottság elérése a kormány célja a gazdaság szereplőivel kötött együttműködéseknek.

(MTI)