Oszkó Péter a foglalkoztatottságra koncentrál

A foglalkoztatottság, ezen belül is az aktivitás növelését tekinti legfontosabb célnak a pénzügyminiszter-jelölt. Oszkó Péter az országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottságának ülésén beszélt arról, hogy a következő évek nagy kihívásának a költségvetési egyensúly pályán tartását, illetve az államadósság csökkentését tekinti. Szerinte az észszerű megtakarítás és az adóátrendezés jelenthet megoldást a mostani problémákra. Oszkó Péter hangsúlyozta, hogy a pénzügyi tárca vezetését szakmai feladatnak tekinti, és csak egy évre vállalja.

Herczog László: a munkahelyek megőrzése a legfontosabb

A gazdasági válságban a munkahelyek megőrzése a legfontosabb, a foglalkoztatás bővítésének kicsit háttérbe kell szorulnia – mondta a munkaügyi miniszterjelölt az országgyűlés szakbizottsága előtt. Herczog László hangsúlyozta azonban, hogy a hatékony foglalkoztatási politika a partnerségen is múlik.

Igent mondott Draskovicsra a szakbizottság

Támogatta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszteri kinevezését a parlament szakbizottsága. Az eddig tárcavezető megbizatásának megújítására 8 szocialista egy szabaddemokrata képviselő szavazott: a Fidesz és a KDNP ellene volt, egy volt MDF-es, most független bizottsági tag

tartózkodott. Draskovics Tibor meghallgatáskor azt ígérte, hogy az év végéig minden településen állandó lesz a rendőri jelenlét.

Bizottsági igen Hónig Péternek is

Hónig Péter lett az új közlekedési, hírközlési és energetikai miniszter. Az országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága 16 igen és 12 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadta el a kormányfő jelöltjét. Podolák György bizottsági elnök azt javasolta: egy hónap múlva hallgassák meg ismét a tárcavezetőt, hogy a feltett kérdésekre részletesen is válaszolhasson.

Az új miniszterek:

Ficsor Ádám

Ficsor Ádám a polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter-jelölt. 1980. június 17-én született Miskolcon. A Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem vállalati pénzügyek szakán szerzett diplomát. 2004-2006-ban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára, a titkárság vezetője, 2006-2008 közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára volt. 2008 februárja óta, államtitkári rangban, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kabinetfőnöke.

Hónig Péter

Hónig Pétert közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszteri poszt jelöltje. 1951. január 11-én született Budapesten. 1976-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen ergonómiai szakmérnöki diplomát szerzett. 1998-2000-ben a Gazdasági Minisztérium ipari és energetikai helyettes államtitkára, majd egy évig az ABB magyarországi elnökhelyettese, 2002-től a Dunaferr Rt. vezérigazgatója, 2005-2007-ben a Malév Rt. elnöke, 2006-tól a Transelektro Csoport elnök-vezérigazgatója volt. 2007-től a Budapesti Erőmű Rt. üzleti vezérigazgató-helyettese. 2003-ban elnyerte Az év menedzsere díjat.

Balázs Péter

Balázs Péter a jelölte külügyminiszteri posztra. 1941. december 5-én született Kecskeméten. 1963-ban végzett a budapesti Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem közgazdaságtudományi szakán. 1982-től a brüsszeli magyar külkereskedelmi kirendeltség vezetője, 1987-től a Minisztertanács Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Titkárságának helyettes vezetője, 1988-tól a Kereskedelmi Minisztérium külgazdaság-politikai főosztályának igazgatója, 1992-1993-ban az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára. 1994-től nagykövet volt Dániában, 1997-2000. között Németországban. 2000-2002-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem professzora, 2002-től a Külügyminisztérium integrációs és külgazdasági államtitkára, majd 2003. május 19-től 2004 májusáig a Magyar Köztársaság Állandó EU Képviseletének vezetője Brüsszelben, 2004. május 1-november 22. között az Európai Bizottság tagja, az első magyar EU-biztos volt.

Vahl Tamás

Vahl Tamás lehet Bajnai Gordon utódja a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium élén. Vahl Tamás 1961. szeptember 18-án született Budapesten. A Külkereskedelmi Főiskola elvégzése után a Metrimpexnél helyezkedett el. 1993-ban csatlakozott az IBM-hez, 1995-ben lett kereskedelmi igazgató a Hewlett-Packardnál. 1999-től SAP Hungary Kft-nél eleinte kereskedelmi igazgatóként, 2000-től ügyvezető igazgatóként dolgozott. 2006-tól a Neumann János Számítógéptudományi Társaság alelnöke, 2007-től a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke. 2005-ben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést. 2008 decembere óta a térkép-szoftverekkel foglalkozó Nav N Go vezetője.

Oszkó Péter

Oszkó Péter a pénzügyminiszter-jelölt. 1973. március 22-én született Budapesten. Az ELTE jogi karán diplomázott, közben a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetségének alelnöke. 2004 óta a Deloitte Magyarországnál dolgozik, 2007 óta a cég elnök-vezérigazgatója. Szakterülete a nemzetközi adózás, adótervezés, akvizíciós ügyletek adó- és pénzügyi szempontjainak kidolgozása, pénzügyi termékek, lízingtranzakciók, munkavállalói juttatási programok tervezése. 2007-ben elnyerte az év fiatal menedzsere címet. 2008 őszétől részt vett az akkor alakult Reformszövetség válságkezelési tervének összeállításában.

Varga Zoltán

Varga Zoltánt önkormányzati miniszter-jelölt 1952. szeptember 17-én született Miskolcon. Pécsett a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán vegyipari gépész üzemmérnök, szakmérnök, mérnök-közgazdász diplomát szerzett. 2000-től a szocialista párt Békés megyei alelnöke, 2009 óta elnöke. 2006-ban Békés megyei területi listán országgyűlési képviselővé választották, s a parlamentben előbb az európai ügyek bizottságának, jelenleg a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság tagja. 2009 óta a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

(MR)