Az egészségbiztosításról szóló törvény hatályon kívül helyezését kezdeményezi Székely Tamás. Az egészségügyi tárcavezető ugyanakkor úgy gondolja, a biztosítói funkciót meg kell erősíteni, ezért olyan tervezetet visz a kormány elé, amely a területi kiegyenlítést és a népegészségügyi szempontokat veszi figyelembe, amellett, hogy megteremti az egészségügyben a szolgáltatásvásárlás felelősségét és szabadságát.

„Az egészségbiztosításról szóló 2008. évi I. törvényt hatályon kívül szeretnénk helyezni. Erre vonatkozó javaslatot fogok beterjeszteni, amit vélhetően a kormány a jövő hét szerdai ülésén meg fog tárgyalni” – mondta egy budapesti egészségügyi konferencián Székely Tamás.

Az ellenzéket, a szakmát, a jelenlegi politikai környezetet teszi felelőssé a szocialista Kökény Mihály a parlamenten kétszer is áterőltetett egészségbiztosítási törvény sorsáért. Azt azonban a kormánypárti politikus is elismeri, hogy a törvényt módosítani kell.

Kökény Mihály hangsúlyozta: az már biztos, hogy nem azon az úton mennek tovább, amit a tavalyi törvény meghatározott, miután a nyereségérdekelt befektetők érdeklődése lényegében megszűnt a márciusi népszavazás után.

Mikola István szerint az ellenzék elérte, hogy a kormány visszavonja a pénztártörvényt. A Fidesz egészségpolitikusa hangsúlyozta: a kormány a vizitdíj, napidíj és tandíj eltörléséről rendezett népszavazás sikere után hátrált meg a magánbiztosítók beengedésétől.

(hírTV)