A közleményben idézték Latorcai Csabát, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkárát, aki hétfőn a felvidéki Tajtin a helyi magyar iskola hét kisdiákját köszöntve azt mondta: a kormány köszönettel tartozik a határon túl élőknek, akik szülőként meghozták azt a felelős és helyes döntést, hogy gyermekeik szülőföldjükön magyar iskolában, magyarul tanulhatnak.

Hirdetés

A szülők ezzel csatlakoztak a kormánynak a magyar kultúra, nyelv és identitás megvédésére irányuló törekvéséhez – tette hozzá.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a tajti esemény része annak a sorozatnak, amelyet a Rákóczi Szövetség szervez több száz települési önkormányzat és magánember összefogásával, köszönetet mondva 9000 külhoni magyar iskolakezdő kisdiák családjának.

Az iskolaválasztást elismerő ösztöndíjat és az iskolatáskát a Felvidéken mintegy 3600, a Vajdaságban 1300, Erdélyben és a Partiumban több mint 2400 iskolakezdőnek, valamint 200 magyar oktatásban részesülő moldvai csángó gyermeknek adják át.

Korábban írtuk