Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

Az alaptörvény szerint minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választó és választható legyen. Vagyis a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, például határon túli magyar állampolgároknak passzív választójoguk van, aktív azonban nincs, azaz nem szavazhatnak, de rájuk lehet szavazni.

Ez azt jelenti, hogy képviselő, polgármester vagy akár főpolgármester is lehet egy magyar állampolgár akkor is, ha nincs Magyarországon bejegyzett lakcíme.

Szintén passzív választójoguk van azoknak a hajléktalan embereknek is, akiknek nincs településszintű lakcímük sem: ők ugyan nem választhatnak, de képviselőnek vagy településvezetőnek választhatók.

Az alaptörvény szerint ugyanis a választópolgár a szavazás jogát lakóhelyén vagy bejelentett tartózkodási helyén gyakorolhatja, azaz a törvény csak a szavazási jog feltételéül szabja a magyarországi lakóhelyet.

Az alaptörvény rendelkezik arról is, hogy sarkalatos törvény a választhatóságot további feltételekhez kötheti, azonban sem a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény, sem a választási eljárásról szóló törvény nem írja elő, hogy csak magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgár választható az önkormányzati voksoláson.