Az augusztus 13. és 20. közötti esemény legfőbb célja, hogy segítse a közvetlen kapcsolatteremtést az anyaország és a határon túl élő magyarság között. A várhatóan több száz fős „mezőny” 8 nap alatt, 100 települést érintve, Gyimesbükk és Budapest között 850 kilométert fog letekerni. Az esemény fővédnöke Schmitt Pál köztársasági elnök, sport-nagykövete Pulai Imre olimpiai- és világbajnok.

A tavalyi túrától eltérően idén nem Budapestről, hanem Erdélyből, az „Ezeréves határtól” indul a karaván, és a fővárosba, a Parlament elé érkezik. Menet közben a csapat kapcsolatot keres az útvonalba eső mintegy száz településsel és a túra médiapartnerein keresztül megmutatja ezeket a részben magyar többségű erdélyi városokat, falvakat. A túra célja továbbá, hogy az anyaországban élők számára kézenfekvő idegenforgalmi, turista célpontok legyenek ezen határon túli települések. Így a 2011-es túra szlogenje: „Élmény. Teljesítmény.”, hiszen az esemény egy életre szóló élményt nyújt a résztvevők számára és sportteljesítmény szempontjából is embert próbáló!

A Határon Túra 2-300 résztvevője és a hozzájuk út közben – egy-egy napra – csatlakozó, várhatóan több ezer kerékpáros Gyimesbükk, Székelyudvarhely, Szászrégen, Kolozsvár, Pádis, Nagyszalonta, Szarvas, Kecskemét érintésével, 850 km megtétele után, augusztus 20-án érkezik a Parlament elé; az esemény egyben a Nemzeti Ünnep részévé is válik.

Bővebb információ: www.hatarontura.hu